Ο θυμός φουντώνει στην Τουρκία που δεν έχει πυροσβεστικά αεροσκάφη για καταπολέμηση των πυρκαγιών, ενώ ο Ερντογάν έχει πάνω από δώδεκα τζέτ

Ο υπουργός Γεωργίας της Τουρκίας είπε ότι, η κυβέρνηση δεν διαθέτει κατάλληλα αεροσκάφη για την καταπολέμηση των πυρκαγιών που έχουν καταστρέψει τη χώρα από την Τετάρτη, προκαλώντας οργή μεταξύ του κοινού και της αντιπολίτευσης, συγκρίνοντας την έλλειψη αεροσκαφών πυρόσβεσης με τον στόλο 13 αεροσκαφών του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Περισσότερες από 70 πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει αυτήν την εβδομάδα σε επαρχίες στα παράλια του Αιγαίου και της Μεσογείου της Τουρκίας, καθώς και σε εσωτερικές περιοχές, είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι 14 εξακολουθούν να καίνε. Ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί σε τέσσερις με περισσότερους από 180 τραυματίες, καθώς χιλιάδες πυροσβέστες μάχονται τεράστιες πυρκαγιές που εξαπλώνονται σε περιοχές της Μεσογείου για μια τρίτη ημέρα την Παρασκευή. 

Ο υπουργός Γεωργίας Μπεκίρ Πακντεμιρλί δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πληγείσα περιοχή ότι η Τουρκία δεν διαθέτει πυροσβεστικά αεροσκάφη στον κατάλογό της. Αεροπλάνα από τη Ρωσία και την Ουκρανία βοήθησαν στη μάχη με τις φλόγες και ένα άλλο από το Αζερμπαϊτζάν ενώθηκε μαζί τους. «Από το μεσημέρι, με την άφιξη των αεροπλάνων αυτών, στρέφουμε προς μια θετική κατεύθυνση», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής. 

Ωστόσο, η παραδοχή ότι η χώρα δεν έχει πυροσβεστικά αεροπλάνα έχει ασκήσει τεράστια πίεση στην κυβέρνηση του Ερντογάν. «Ενώ το παλάτι, η προεδρία, έχει 13 αεροπλάνα και ο υπουργός Γεωργίας ταξιδεύει παντού με το τζετ του, η κυβέρνηση δεν έχει ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο για να σβήσει αυτές τις πυρκαγιές, δείχνοντας την τρομερή κατάσταση που μας έβαλε αυτή η διοίκηση. θα μπορούσε να είχε αγοράσει δεκάδες αεροσκάφη πυρόσβεσης », δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου του Κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) Ebru Günay. 

Ο Ερντογάν, η οικογένειά του και η κυβέρνηση συχνά επικρίνονται για σπατάλη χρημάτων φορολογουμένων για πολυτέλεια και κακή διαχείριση των πόρων της Τουρκίας. Τρεις τούρκοι υπουργοί πυροδότησαν επίσης διαμάχη, όταν ταξίδεψαν στα πλημμυρισμένα βορειοανατολικά της χώρας με τρία κυβερνητικά αεροπλάνα, προκαλώντας αντιδράσεις από κριτικούς που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για σπατάλη δημόσιων κεφαλαίων.

turkishminute.com

Σχόλια