Η Αυστρία απέρριψε επίσημο αίτημα της Τουρκίας για ένταξη σε ένα ισχυρό πρόγραμμα ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ. Η προσπάθεια της Άγκυρας να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα Permanent Structured Cooperation Framework (PESCO) σταμάτησε από τη Βιέννη για τις ανησυχίες της σχετικά με την τουρκική οπισθοχώρηση σε δημοκρατικές αξίες και δεσμούς με τις Βρυξέλλες.
Η PESCO καλύπτει 46 κοινά αμυντικά έργα σε συνεργασία με 24 κράτη μέλη της ΕΕ και είναι μία από τις βασικές πολιτικές άμυνας και ασφάλειας της ένωσης. Από το φθινόπωρο του περασμένου έτους, η ένταξη έχει ανοίξει σε χώρες εκτός ΕΕ που πληρούσαν ένα σύνολο πολιτικών και νομικών κριτηρίων όπως ο εκδημοκρατισμός, ο σεβασμός των κοινών πολιτικών ασφάλειας και άμυνας και η διατήρηση καλών σχέσεων με τους γείτονές τους στην ΕΕ. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας σχετικά με την κατάσταση των ελληνικών νησιών και η αύξηση των εντάσεων σχετικά με το πρόσφατα ανακοινωθέν σχέδιο διευθέτησης της Τουρκίας για τα Βαρώσια και το υπό κατοχή βόρειο τμήμα στο νησί της Κύπρου, θεωρούνται εμπόδιο στην καλή γειτονία.
Ο Μαρκ Πιερίνι, πρώην πρεσβευτής της ΕΕ στην Τουρκία και τώρα αναλυτής στο Carnegie Europe, δήλωσε στο Arab News: «Η θέση της Αυστρίας μπορεί να εκφράζεται με αυστηρούς όρους, αλλά πιθανώς αντικατοπτρίζει τη συνολική στάση της ΕΕ σχετικά με το θέμα της συμμετοχής της Τουρκίας στην PESCO. «Ο γενικός λόγος είναι ότι η τρέχουσα αρχιτεκτονική του κράτους δικαίου της Τουρκίας δεν έχει πια σχέση με την Ευρώπη και κανείς δεν βλέπει πολλές προοπτικές βελτίωσης», είπε.
Την Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είπε ότι η χώρα του περίμενε την Ελλάδα να επιλέξει ειρηνικές πολιτικές λύσεις και ζήτησε τον αφοπλισμό των ελληνικών νησιών που είχαν μη στρατιωτικό καθεστώς. Η πρόσφατη αγορά μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία, επικρίθηκε από την Τουρκία ως απόπειρα να ξεκινήσει ένας «αγώνας εξοπλισμών». Ωστόσο, η παρουσία ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 στο τουρκικό έδαφος, θεωρήθηκε ως αντιφατική στάση με τα κοινά συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ. Η είσοδος χωρών εκτός ΕΕ στην PESCO στοχεύει στην αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ, στη βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας εντός και εκτός της ΕΕ, και στην τυποποίηση των διασυνοριακών στρατιωτικών διαδικασιών, όπως η μετακίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού σε όλη την Ένωση σε περιόδους κρίσης...
Ο Πιερίνι πρόσθεσε, η τελευταία επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα στη Βόρεια Κύπρο και το τεράστιο γεωπολιτικό κέρδος που δόθηκε στη Ρωσία μέσω της αγοράς οπλικών συστημάτων S-400, δείχνουν μια διαφορετική κατεύθυνση. «Έτσι, είμαστε σαφώς σε ένα αδιέξοδο αυτή τη στιγμή», είπε.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.