Μπορέλ : Η ΕΕ καταδικαζει την τουρκία για τα Βαρώσια...αλλά κυρώσεις θα εξετασθούν στην επόμενη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ !

Αντιστροφή των τουρκικών ενεργειών στο Βαρώσι, οι οποίες είναι αντίθετες στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητά ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, με δήλωση που εξέδωσε σήμερα εξ ονόματος των 27 κρατών μελών. Ο Ύπατος εκπρόσωπος προειδοποιεί δε ότι οι Υπουργοί (εξωτερικών) θα εξετάσουν τις ενέργειες της Τουρκίας στην επόμενη συνεδρίασή τους...

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του εξ ονόματος των 27 κρατών μελών της ΕΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει τα εξής:

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει έντονα τα μονομερή βήματα της Τουρκίας και τις απαράδεκτες ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων”.

“Η ΕΕ χαιρετίζει τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξ ονόματος του Συμβουλίου στις 23 Ιουλίου 2021, και ιδίως την καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας και την έκφραση βαθιάς λύπης για τις μονομερείς ενέργειες στο Βαρώσι που έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες δηλώσεις και ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η ΕΕ ζητεί επίσης την άμεση αντιστροφή αυτών των δράσεων και την αντιστροφή όλων των μέτρων που ελήφθησαν στο Βαρώσι από τον Οκτώβριο του 2020”, αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Σημειώνει δε ότι "η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το Βαρώσι, ιδίως το ψήφισμα 550 (1984) και το ψήφισμα 789 (1992), τα οποία θεωρούν απαράδεκτες τις προσπάθειες εγκατάστασης επί οποιουδήποτε μέρους των Βαρωσίων από ανθρώπους εκτός των κατοίκων της, και που απαιτούν τη μεταφορά της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών”.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημειώνει ότι “δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με το Βαρώσι που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Ο πλήρης σεβασμός και η εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απαιτούν επίσης άμεσο τερματισμό των περιορισμών που επιβάλλονται στην ελεύθερη κυκλοφορία της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) στην περιοχή των Βαρωσίων. Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στο Βαρώσι”, τόνιζει.

“Η ΕΕ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη αποφυγής μονομερών ενεργειών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και ανανεωμένων προκλήσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να θέσουν σε κίνδυνο τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη κοινού εδάφους μεταξύ των μερών για μια διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”, προειδοποιεί ο Μπορέλ.

“Η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις ιδρυτικές αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ”.

“Επαναλαμβάνει ότι είναι ζωτικής σημασίας η Τουρκία να δεσμευτεί και να συνεισφέρει εποικοδομητικά στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”, σημειώνει.

“Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών”, επαναλαμβάνει.

Καταλήγει δε ανακοινώνοντας ότι “οι Υπουργοί (εξωτερικών) θα εξετάσουν τις ενέργειες στην επόμενη συνεδρίασή τους, σε περίπτωση μη αντιστροφής των ενεργειών της Τουρκίας που είναι αντίθετες με τις αποφάσεις 550/84 και 789/92 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2021, η οποία επιβεβαίωσε αποφασιστικότητα της ΕΕ, σε περίπτωση ανανεωμένων προκλήσεων και μονομερών ενεργειών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για την υπεράσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών μελών της, καθώς και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας.”

Σχόλια