Την ελπίδα ότι οι έντονες διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποτρέψουν νέες απειλές του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δήλωσή του στο Βήμα της Κυριακής.
«Προς αποτροπή των επιδιώξεων της Τουρκίας, πάντα σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, εξαντλούμε κάθε διπλωματική και όχι μόνο δράση τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και προς φίλιες χώρες, μεταξύ των οποίων τα μόνιμα και μη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αξιοποιώντας την ίδια ώρα μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική που έχουμε αναπτύξει με γειτονικά κράτη και όχι μόνο», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συγκεκριμένες διπλωματικές προσπάθειες θα αποτρέψουν την έκφραση νέων απειλών εκ μέρους του Ρετζέπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του την 20ή Ιουλίου.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα της κυπριακής Κυβέρνησης να εργαστεί μέσα στο πλαίσιο των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό «που θα οδηγεί σ’ ένα ομοσπονδιακό κράτος με πλήρη κατοχύρωση της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, απαλλαγμένο από εγγυήσεις ή κατοχικά στρατεύματα». Όπως είπε, μια τέτοια λύση θα πρέπει να «διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και συνεπώς τη βιωσιμότητα του κράτους, πάντα με πλήρη σεβασμό στις αρχές και αξίες όπως καταγράφονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις πρόνοιες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη ότι η τουρκική συμπεριφορά δεν δημιουργεί πολλές ελπίδες για εξεύρεσης λύσης εντός σύντομου χρονικού διαστήματος.
Όπως σημείωσε, «οι παραβατικές και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας που εκδηλώνονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αλλά και επί του εδάφους, με αποκορύφωμα την αξίωση εξεύρεσης λύσης πέραν και εκτός των ψηφισμάτων του ΟΗΕ» αλλά και «οι παρεμβάσεις της Άγκυρας με δημιουργία νέων τετελεσμένων, με αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, αλλά και του απόλυτου ελέγχου που ασκεί επί της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν επιτρέπουν την ελπίδα πως είναι δυνατόν με ανάλογες συμπεριφορές να εξευρεθεί εντός σύντομου χρόνου μια λύση που θα γίνει αποδεκτή από τους Ελληνοκύπριους όσο […] και από τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Αναφερόμενος στην επικείμενη επέτειο της τουρκικής εισβολής, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι σαράντα επτά χρόνια μετά η Κύπρος βιώνει ακόμα «τις συνέπειες της προδοσίας με τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και μια στρατηγική της Τουρκίας που επιδίωξη έχει είτε την προσάρτηση των κατεχομένων είτε τη λύση στη βάση δύο ανεξάρτητων κρατών μέσα από έκνομες ενέργειες και δημιουργίας νέων τετελεσμένων εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».
«[Τ]όσο εγώ, όσο και οι προκάτοχοί μου στην Προεδρία της Δημοκρατίας επιδιώξαμε μέσω οδυνηρών υποχωρήσεων την εξεύρεση μιας λύσης που θα επέτρεπε τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σ’ ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, συνεπές με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Η κυπριακή κυβέρνηση προβαίνει στα απαραίτητα διαβήματα
«Η στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν εκδηλώνεται μόνο μέσα από αυτή την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, αλλά ποικιλοτρόπως και με επιθετική διάθεση όλο το τελευταίο διάστημα» ανέφερε την Κυριακή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο οποίος δήλωσε ότι η Κυβέρνηση έχει προβεί σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα τόσο στην ΕΕ όσο και στα ΗΕ.
Σε δηλώσεις του, στο Πελέντρι και κληθείς να σχολιάσει το περιστατικό επίθεσης τουρκικής ακταιωρού σε σκάφος της κυπριακής λιμενικής αστυνομίας, ανέφερε ότι «έχουμε καταδικάσει το συγκεκριμένο περιστατικό από την πρώτη στιγμή. Όλοι έχετε ακούσει τις δηλώσεις των εκπροσώπων των αρμόδιων Υπηρεσιών του κράτους, για παράδειγμα του εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας».
Όπως είπε, «η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών έχει προβεί πρώτα σε προφορικά και μετά σε γραπτά διαβήματα, στα οποία καταγράφεται η θέση της δικής μας πλευράς. Το περιστατικό είναι υπό διερεύνηση από τα ΗΕ και αναμένουμε να προχωρήσει αυτή η διερεύνηση και θα τοποθετηθούμε αναλόγως των εξελίξεων».
Ερωτηθείς για τις κατευθύνσεις, στις οποίες γίνονται τα διαβήματα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όπως σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση προβαίνει σε διαβήματα προς πάσα κατεύθυνση και φυσικά μια από αυτές είναι και η πλευρά του Συμβούλιο Ασφαλείας».
Κληθείς να αναφερθεί στην επικείμενη παράνομη μετάβαση του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν εκδηλώνεται μόνο μέσα από αυτή την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, αλλά ποικιλοτρόπως και με επιθετική διάθεση όλο το τελευταίο διάστημα».
«Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις, η Κυβέρνηση προβαίνει σε διαβήματα προς πάσα κατεύθυνση τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Μονίμων Μελών ή μη Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με στόχο να αποτραπεί η οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια και για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος» κατέληξε.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.