Αναδρομικά: Δύο χρόνια κοροϊδεύουν τους συνταξιούχους – Μόνο τάζουν και δεν δίνουν τίποτα!


Περισσότεροι από 100.000 δικαιούχοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το φθινόπωρο για να πάρουν τα αυξημένα ποσά

Συνεχίζεται η κοροϊδία σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους σχετικά με τις πολυδιαφημισμένες αυξήσεις και τα αναδρομικά για όσους έχουν άνω των 30 ετών ασφάλισης.

Υπουργείο Εργασίας και ΕΦΚΑ, αφού δύο υπουργοί (οι κ. Βρούτσης και Χατζηδάκης) και διαδοχικές διοικήσεις διορισμένες από αυτούς απέτυχαν να εφαρμόσουν μία από τις ελάχιστες θετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, τώρα ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών στην ιδιωτική εταιρία που «τρέχει» τη διαδικασία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία», περισσότεροι από 100.000 παλαιοί συνταξιούχοι (δηλαδή πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και τον νόμο Κατρούγκαλου) θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον έως τα τέλη Σεπτεμβρίου για να λάβουν όσα τους οφείλονται, όχι λόγω της καλής προαίρεσης της κυβέρνησης, αλλά λόγω σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Εξάλλου, πρόκειται για αυξήσεις τις οποίες συστημικά μέσα ενημέρωσης φροντίζουν να «δίνουν» στους συνταξιούχους μέσω πηχυαίων τίτλων δύο ή και τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ έκθετος είναι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12 Σεπτεμβρίου 2020 από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είχε διαβεβαιώσει ότι τα αναδρομικά θα δοθούν έως τον Δεκέμβριο που μας πέρασε.

Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου (4387/16), αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2019.

Λίγους μήνες μετά, τον Φεβρουάριο του 2020, ο τότε υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης νομοθέτησε τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης, μόνο όμως για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Όπως γράφαμε στη «δημοκρατία» -στο φύλλο της 27ης Ιουνίου-, η κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε -ως όφειλε- στην απόφαση του ΣτΕ, αλλά και σε αυτή την περίπτωση νομοθέτησε μία… μερική συμμόρφωση. Εξάλλου, η απόφαση του δικαστηρίου όριζε ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν εντός έξι μηνών, όπως τυπικά έπραξε η κυβέρνηση, ωστόσο η εφαρμογή του νόμου δύο χρόνια μετά ακόμη αναζητείται!

Σύμφωνα με πηγές του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, στα τέλη Ιουλίου είτε με εμβόλιμη πληρωμή είτε μαζί με την τακτική καταβολή των συντάξεων θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε 10.861 συνταξιούχους του Δημοσίου που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 και είδαν τις συντάξεις τους να αυξάνονται τον περασμένο μήνα κατά 74 ευρώ μέσο όρο.

Ταυτόχρονα, με εμβόλιμη πληρωμή στις 27 Ιουλίου περίπου 70.000-75.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 (με τον ν. 4387/2016), θα λάβουν αναδρομικά, ενώ από τις 26 έως τις 29 Ιουλίου, αναλόγως της ημερομηνίας πληρωμής του κάθε πρώην ταμείου ενταγμένου στον ΕΦΚΑ από το οποίο προέρχονται, θα λάβουν και τις πρώτες αυξημένες συντάξεις.

Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται περίπου 100.000 συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι είχαν βγει στη σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2016. Γι’ αυτούς έως σήμερα ο ΕΦΚΑ αποφεύγει να δεσμευτεί δημόσια για την ημερομηνία καταβολής των αυξήσεων και των αναδρομικών.

Ανεπισήμως διαρρέεται ότι γίνεται προσπάθεια για κάποιους εξ αυτών να ολοκληρωθεί η διαδικασία στα τέλη Αυγούστου, όμως η συντριπτική πλειονότητα θα πρέπει να περιμένει έως τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, καθώς δεν έχει γίνει ακόμη ο επανυπολογισμός των συντάξεων, στον ΕΦΚΑ δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν με ακρίβεια πόσοι εξ αυτών θα λάβουν τελικά αναδρομικά και αυξήσεις στις συντάξεις και πόσοι απλά θα δουν να μειώνεται η προσωπική διαφορά.

Σχόλια