Ο Γιάννης Πρασσάς Δρ. Μοριακής Βιολογίας στο Τορόντο εξηγεί τι σημαίνει : "40% των νοσηλειών στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν από εμβολιασμένους"

Είναι εξαιρετικά δύσκολο και πολύπλοκο πράγμα η επικοινωνία της επιστήμης. 

Πέραν της προφανούς ανάγκης να μην κάνεις κάποιο

λάθος στην παρουσίαση των πραγματικών στοιχείων πρέπει πάντα να συνυπολογίζεις πως μπορεί τα δεδομένα αυτά να παρερμηνευτούν (είτε εκ του πονηρού είτε αθέλητα λόγω εγγενών προκαταλήψεων) από το κοινό.

Χαρακτηριστικό το χθεσινό παράδειγμα.
Βγαίνει επίσημη ανακοίνωση χθες από Αγγλία ότι ένα μεγάλο ποσοστό νοσηλειών από COVID, της τάξης του 40% στο Ηνωμένο Βασίλειο αφορά εμβολιασμένους ανθρώπους.
Στο άκουσμα της είδησης αυτής είδα δυστυχώς πολλούς να το ερμηνεύουν εντελώς λάθος και είτε να αγχώνονται («ωχ, δηλαδή δεν έχω καλή προστασία;», είτε να ..δικαιώνονται στο μυαλό τους («ορίστε, σας τα λέγαμε εμείς. δεν κάνουν και πολλά τα εμβόλια)
Αν το δούμε όμως νηφάλια θα δούμε ότι η είδηση αυτή δείχνει το ακριβώς αντίθετο. Στην πραγματικότητα αυτά είναι εξαιρετικά νέα για τα εμβόλια (στην προκειμένη περίπτωση για το εμβόλιο της AstraZeneca που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στην Αγγλία). 
Δεδομένου ότι στην Αγγλία περίπου το 90%* των ατόμων άνω των 50 είναι πλήρως εμβολιασμένοι αυτό σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων να προστατεύουν από νοσηλεία είναι περίπου 93% (VE = 1- (odds cases vaccinated)/(odds population vaccinated)= 1 - (40/60)/(90/10) = 0.93) (δεχόμενοι ότι οι άνω των >50 είναι γενικά πολύ περισσότερο πιθανό να δώσουν νοσηλείες)
Για να μην μπλέξουμε με μαθηματικά (που μπορεί λίγο να τρομάζουν) χονδρικά αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το 10% του πληθυσμού (οι άνω των 50 ανεμβολίαστοι) έδωσε το 60% των νοσηλειών, ενώ το υπόλοιπο 90% (η μεγάλη δεξαμενή των πλήρως εμβολιασμένων) έδωσε μόλις το 40% των νοσηλειών. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν κοιτάμε μόνο τον αριθμητή αλλά και τον παρανομαστή.
«Και αφού είναι τόσο αποτελεσματικά τα εμβόλια στο να μειώνουν τις νοσηλείες γιατί βλέπουμε έξαρση νοσηλειών;», θα με ρωτήσεις εύλογα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο υπερμεταδοτικός πλέον ιός μεταδίδεται πολύ πολύ γρήγορα και μολύνει σε φρενήρεις ρυθμούς πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα (κατά βάση ανεμβολίαστους μα και κάποιους εμβολιασμένους). Το 10% των ανεμβολίαστων ηλικιωμένων + το υπαρκτό ποσοστό όσων ηλικιωμένων εμβολιασμένων δεν μπορούν να επωφεληθούν απόλυτα από τα εμβόλια + το μεγαλύτερο ποσοστό μη πλήρως εμβολιασμένων νέων, είναι συνολικά αρκετό για να δώσει απότομα πολλές νέες νοσηλείες αν τους βρει όλους ο ιός ταυτόχρονα.
Ψυχραιμία λοιπόν. Έχουμε αδιάσειστα real world δεδομένα ότι όλα τα εμβόλια είναι για την πλειοψηφία μας εξαιρετικά αποτελεσματικά όσον αφορά την μείωση ρίσκου για βαριά νοσηλεία και θάνατο (από όλες τις γνωστές μεταλλάξεις του ιού). Αυτό ΔΕΝ είναι ένα ανοιχτό ερώτημα (μια ματιά από τα ποσοστά των εμβολιασμένων όσων μπαίνουν σε ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία του δυτικού κόσμου θα έπειθε περί αυτού τον οποιοδήποτε).
Εμπιστευόμαστε την επίσημη επιστήμη και προσπαθούμε να ακούμε χωρίς προκαταλήψεις. Είναι ο ασφαλέστερος δρόμος
 
 
Υ.Γ
Ποσοστό εμβολιασμών ανά ηλικία στο Η.Β...
Το γράφημα (δικό μου) από coronavirus.data.gov.uk
Το γράφημα (δικό μας) από coronavirus.data.gov.uk

 

Σχόλια