Εξωδικαστικός μηχανισμός: Πάνω από 25.000 αιτήσεις για ρύθμιση χρεών


Για την ένταξη η οφειλή σε έναν πιστωτή δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 90% της συνολικού χρέους

Πάνω από 25.000 δανειολήπτες έχουν υποβάλει αίτηση στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών.

Στο νέο πλαίσιο εντάσσονται όσοι οφειλέτες διαθέτουν χρέος σε τουλάχιστον δύο πιστωτές (Εφορία, Ταμεία, τράπεζες, διαχειριστές δανείων ή τρίτους) και το ύψος της οφειλής ξεπερνά τα 10.000 ευρώ.

Για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό η οφειλή σε έναν πιστωτή δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 90% της συνολικής οφειλής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή, αίτηση έχουν υποβάλει 25.535 μοναδικά ΑΦΜ, εκ των οποίων:

  • 17.339 μοναδικοί ΑΦΜ έχουν ενεργή οριστικοποιημένη αίτηση και αναμένουν στοιχεία πιστωτών
  • 8.196 μοναδικοί ΑΦΜ έχουν ενεργή μη οριστικοποιημένη αίτηση

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον θα αυξηθεί κατακόρυφα μετά τις 15 Ιουλίου, όταν η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Δημοσίου συνδεθεί με τις τράπεζες, που σημαίνει ότι αυτομάτως θα εμπλουτιστεί η δεξαμενή με την απεικόνιση του συνόλου των χρεών του δανειολήπτη και άρα η διαδικασία θα αποκτήσει πιο γρήγορους ρυθμούς.

Επίσης, με νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή επεκτείνεται το πλαίσιο των δικαιούχων που μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό.

Μεταξύ άλλων, παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης των δανείων στα οποία έχει παρασχεθεί η εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου, όπως πυρόπληκτα και σεισμόπληκτα δάνεια, ενώ δίνεται η ευκαιρία ρύθμισης και από εγγυητές των πρωτοφειλετών, μέσω της υποβολής των στοιχείων τους στην αίτηση του πρωτοφειλέτη.

Σχόλια