The Jerusalem Post: Η Τουρκία ριζοσπαστικοποιεί τους εξτρεμιστές για να επιτεθεί σε κούρδισσες γυναίκες

Οι φωτογραφίες δείχνουν την Deniz Poyraz χαμογελά χαρούμενη. Αλλά για την ακροδεξιά της Τουρκίας, ήταν μια απειλή, μια ακτιβίστρια νεαρή γυναίκα που δεν ήταν υποστηρικτής της αυξανόμενης ταγκικής, ισλαμιστικής και εθνικιστικής κυβέρνησης του Ερντογάν. Δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα από έναν άντρα που φαίνεται να είναι κοντά στο τουρκικό κράτος. 

Ο ένοπλος είχε υπηρετήσει στη Συρία και απολάμβανε να ποζάρει με όπλα και εθνικιστικά τουρκικά σύμβολα. Μπήκε σε ένα γραφείο πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Σμύρνη και δολοφόνησε την Poyraz. Οι γυναίκες έχουν γίνει βασικοί στόχοι της εξτρεμιστικής κυβέρνησης της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια. Τα βίντεο δείχνουν όλο και περισσότερο τη βία κατά των γυναικών στους δρόμους των πόλεων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών που ξυλοκοπούνται από άνδρες. Η Τουρκία, κάποτε υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατηγορείται τώρα για την αποστολή δολοφόνων για να εκτελέσουν γυναίκες ακτιβίστριες από τη Συρία στη Γαλλία. 

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας συχνά απεικονίζουν τις γυναίκες ως «τρομοκράτες», παρόλο που δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι έκαναν ποτέ ένοπλες πράξεις «τρομοκρατίας». Για το κράτος και το κυβερνών κόμμα AKP, οι γυναίκες που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ή οι φοιτητές ή οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές είναι «τρομοκράτες», άνδρες που ποζάρουν με όπλα και υποστηρίζουν πραγματικούς τρομοκράτες στη Συρία, γιορτάζονται ως ήρωες στην Άγκυρα. 

Αυτή η συγκεχυμένη οργουελική κατάσταση έχει μετατρέψει τις άοπλες ακτιβίστριες, συχνά στην Αριστερά, σε απειλή....

Η δολοφονία της Poyraz είναι παρόμοια με τη δολοφονία της Hevrin Khalaf, μιας άλλης νέας, άοπλης γυναίκας που δολοφονήθηκε στη Συρία το 2019. Η Khalaf ήταν επικεφαλής του Future Party στη Συρία.  Για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Τουρκία, τα οποία σχεδόν όλα ελέγχονται από το κυβερνών κόμμα AKP - και όπου οι κριτικοί των μέσων μαζικής ενημέρωσης φυλακίζονται για tweets και κριτική - η Khalaf ήταν «τρομοκράτης» και έπρεπε να «εξουδετερωθεί». 

Το 2013 δολοφόνοι στοχεύουν επίσης τρεις κούρδισσες γυναίκες στο Παρίσι. Η France24 είπε ότι μία από τις γυναίκες συνδέθηκε με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατική ομάδα. Ωστόσο, η δολοφονία μελών «τρομοκρατικών ομάδων» σε ευρωπαϊκές χώρες σε εξωδικαστικές δολοφονίες θεωρείται παράνομη, ακόμη και αν η Τουρκία θεωρεί τις γυναίκες «τρομοκράτες» Δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι είχαν εμπλακεί σε τρομοκρατικές ενέργειες.... 

Τον Ιούνιο του 2020, ένα τουρκικό drone στόχευσε επίσης γυναίκες στη Συρία, σκοτώνοντας τρεις. Οι γυναίκες χαρακτηρίστηκαν ως πολίτες από το κανάλι "Κουρδιστάν24". «Η Zehra Berkel είναι μία από τις γυναίκες που πέθανε κατά τη διάρκεια των τουρκικών επιθέσεων. Είναι συντονιστικό μέλος του γυναικείου κινήματος Star Kongra, «διαβάστε τον επίσημο λογαριασμό Twitter της οργάνωσης για τα δικαιώματα των γυναικών, με έδρα το Συριακό Κουρδιστάν (Rojava)», ανέφερε η έκθεση. Για άλλη μια φορά, η εξωδικαστική δολοφονία γυναικών έγινε με εντολή της Τουρκίας. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι επιθέσεις στοχεύουν γυναίκες, από το Παρίσι, τη Συρία έως την Τουρκία. Είναι όλα μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας κατά των γυναικών στην Τουρκία και σε περιοχές υπό τουρκική κατοχή στη Συρία. Όπου η Άγκυρα έχει επεκτείνει την επιρροή της, τα δικαιώματα των γυναικών έχουν μειωθεί, από το Idlib σε Afrin έως το Serekaniye και το Jarabulus, από τη Λιβύη στο Κατάρ. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αντίθεση του κυβερνώντος κόμματος του ΑΚΡ στα δικαιώματα των γυναικών και στους δεσμούς του με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, μια θρησκευτική εξτρεμιστική ομάδα που έχει διαβρώσει τα δικαιώματα των γυναικών σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. 

Η Τουρκία στοχεύει γενικά τις κούρδισσες. Αυτό συμβαίνει επειδή στη Συρία, έπαιξαν βασικό ρόλο στην πολιτική - και τα τοπικά συμβούλια που συνδέονται με τις Λαϊκές Μονάδες Προστασίας και το πολιτικό κόμμα PYD έχουν γενικά συμπροέδρους που είναι γυναίκες. Ομοίως, στην Τουρκία, το αριστερό HDP έχει γυναίκες δημάρχους και συμπροέδρους. Η Τουρκία τους έχει εντοπίσει και τους φυλακίζει με κατηγορίες «τρομοκρατίας», παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στοιχεία. Στο Αφρίν, μια περιοχή που εισέβαλε η Τουρκία τον Ιανουάριο του 2018, εξτρεμιστικές ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία απήγαγαν δεκάδες γυναίκες και τις κράτησαν σε μυστικές φυλακές και συχνά τις υπέβαλαν σε κακοποιήσεις. Πιστεύεται ότι πολλές από τις εξτρεμιστικές ομάδες που υποστηρίζει η Τουρκία στη Συρία μοιράζονται την ιδεολογία του ISIS.

The Jerusalem Post

 

Σχόλια