Ύποπτο ιρανικό πυρηνικό εργοστάσιο, χτυπήθηκε από προβολή mini drones...

Μια επίθεση με drones σε ένα κτίριο στο Ιράν, που θεωρείται πυρηνική εγκατάσταση χθες, προκάλεσε σημαντικές ζημιές, παρά τις δηλώσεις της Τεχεράνης που δήλωσε ότι απέτυχε η απόπειρα «σαμποτάζ» στο κτίριο. 

Τουλάχιστον ένα mini drone χτύπησε ένα εργοστάσιο που ανήκει στην Iran Centrifuge Technology Co. στο Karaj, σύμφωνα με μια πληροφορία των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε από τους New York Times. Το εργοστάσιο, λίγο έξω από την Τεχεράνη, πιστεύεται ότι παράγει ράβδους αλουμινίου για χρήση στις δύο εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν (Natanz και Fordow). Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι το κτίριο χτυπήθηκε σε επίθεση, με κάποιες αναφορές να αναφέρουν ότι έχουν εμπλακεί «αρκετά» drone. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο ή καταλογισμός ευθύνης ούτε από το Ισραήλ ούτε από το Ιράν. 

Το περιστατικό «δεν προκάλεσε θύματα ή ζημίες και δεν μπόρεσε να διαταράξει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», δήλωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν, προτού προσθέσει ότι οι αρχές εργάζονται τώρα για να εντοπίσουν τους δράστες. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ, που παρακολουθεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Το εργοστάσιο φέρεται να ήταν σε μια λίστα στόχων που παρουσιάστηκαν στη διοίκηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πέρυσι από το Ισραήλ, το οποίο θεωρεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ως κάλυψη για την ανάπτυξη πυρηνικών κεφαλών, ισχυρισμός που αρνήθηκε η Τεχεράνη. 

Το περιστατικό ακολουθεί αρκετές άλλες επιθέσεις που στοχεύουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που έχει αυξήσει τις περιφερειακές εντάσεις τους τελευταίους μήνες, εν μέσω διπλωματικών προσπαθειών για την ανάκαμψη της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης, του κοινού συνολικού σχεδίου δράσης (JCPOA), με τις παγκόσμιες δυνάμεις. 

Το Ιράν ανέφερε ότι οι πυρηνικές του φιλοδοξίες είναι ειρηνικές και ότι θα επιστρέψει στις δεσμεύσεις του, όταν οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την αποχώρηση του Τραμπ από το JCPOA. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός του Ιράν στο Bushehr υπέστη ανεξήγητο προσωρινό κλείσιμο έκτακτης ανάγκης. Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει νωρίτερα αυτό το έτος για το πιθανό κλείσιμο του εργοστασίου, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων που υποτίθεται ότι εμπόδισαν το Ιράν να προμηθεύσει εξοπλισμό για επισκευές.

Σχόλια