Η Ρωσία βγαίνει στις αγορές με νέο στρατιωτικό drone "Orion-E"...

Η Ρωσία σκοπεύει να ξεκινήσει να προσφέρει στις διεθνείς αγορές τη στρατιωτική έκδοση του drone της Kronshtadt "Orion-E"...

Αυτό αναφέρει το BulgarianMilitary.com, επικαλούμενο δήλωση της ρωσικής εταιρείας Rosoboronexport. Μέχρι τώρα, η Μόσχα προσπαθούσε να πουλήσει το drone μόνο στην έκδοση αποστολών αναγνώρισης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της εταιρείας, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από «ξένους πελάτες», αλλά δεν προσδιορίζεται ποιοι είναι. Επίσης, οι πρώτες αναμενόμενες παραδόσεις εκτός της Ρωσίας αναμένονται στο τέλος αυτού του έτους και στις αρχές του επόμενου. Ίσως η απόδειξη των υπαρχουσών παραγγελιών είναι το γεγονός ότι ο κατασκευαστής των Drone Kronshtadt άνοιξε ένα ολοκαίνουργιο εργοστάσιο στην Ντούμπνα. 

Τα πλεονεκτήματα που επεσημαίνει η Ρωσία για το drone Orion-E, είναι ότι είναι φθηνότερο, αποδοτικότερο και καλύτερης ποιότητας, και αυτά τα τρία πλεονεκτήματα θα το κάνουν «την καλύτερη προσφορά στην αγορά και θα το μετατρέψουν σε  "δολοφόνο" ανταγωνιστικών drone, συμπεριλαμβανομένου του Bayraktar », δήλωσε το Rosoboronexport σε δελτίο τύπου.  Σύμφωνα με τα παρεχόμενα χαρακτηριστικά, το Orion-E ("E" είναι μια έκδοση εξαγωγής) μπορεί να χτυπήσει κινούμενους και σταθερούς στόχους, θωρακισμένα οχήματα, καθώς και εχθρικό ανθρώπινο δυναμικό. Είναι εξοπλισμένο με μη κατευθυνόμενες και κατευθυνόμενες βόμβες και κατευθυνόμενους πυραύλους. 

Επιπλέον, το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα είναι τεχνικά εξοπλισμένο με διάφορους τύπους φωτογραφικών μηχανών υψηλής ανάλυσης. Το αεροσκάφος ζυγίζει σχεδόν 200 κιλά και έχει μέγιστο χρήσιμο φορτίο 250 κιλών. Η πρώτη πτήση του Orion έγινε το 2017 και παρουσιάστηκε επίσημα από τους Ρώσους το 2020. Αυτό το drone είναι ήδη σε υπηρεσία σε ρωσικές στρατιωτικές μονάδες. Το Orion έχει περάσει πραγματικές δοκιμές μάχης στη Συρία. Μπορεί να φτάσει ταχύτητες 200 km/h και να παραμείνει στον αέρα για 24 ώρες. Το μέγιστο ύψος πτήσης είναι 7,5 χλμ. Το τούρκικο Bayraktar TB-2 είναι τρία χρόνια παλαιότερο από το Orion-E. Όμως, η ιστορία του τουρκικού drone είναι πιο πλούσια από εκείνη του Ρώσικου και έχει αποδώσει εξαιρετικά ενάντια σε ρωσικά κινητά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα όπως το Pantsir-S1 στη Λιβύη και τη Συρία. 

Αν συγκρίνουμε τα κύρια χαρακτηριστικά των δύο drone, θα παρατηρήσουμε ότι το Bayraktar έχει επίσης ένα πλεονέκτημα - μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης (27 ώρες), υψηλότερη ταχύτητα (220 km/h). Αν συγκρίνουμε την πολεμική διαμόρφωση των Orion-E και Bayraktar TB-2, το ρωσικό drone έχει ένα πλεονέκτημα - ένα λειτουργικό εύρος 250 km έναντι μόλις 150 km του τουρκικού drone, εξισορροπημένη ταχύτητα πλεύσης (130 km/h), αλλά περισσότερο ωφέλιμο φορτίο του τουρκικού drone (150 kg) σε σύγκριση με το ρωσικό Orion-E (250 kg) Αυτό σημαίνει ότι το Orion-E μπορεί να είναι καλύτερα οπλισμένο από το Bayraktar TB-2 της Τουρκίας, γεγονός που ορισμένες χώρες θα θεωρούσαν πλεονέκτημα

Σχόλια