Οι ΗΠΑ στοχοποιούν σχήματα ξεπλύματος εκατ. δολαρίων τουρκικών συμφερόντων με διασυνδέσεις στην κυβέρνηση ερντογάν...!

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ) δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα επιδιώξει να εκδοθεί ο Sezgin Baran Korkmaz, τούρκος επιχειρηματίας που συνέλαβαν οι αυστριακές αρχές στις 19 Ιουνίου, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, για τον φερόμενο ρόλο του σε προγράμματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στις ΗΠΑ άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. 

Οι στενοί δεσμοί του υπόπτου με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, εάν καταθέσει ως μάρτυρας σε δικαστήριο των ΗΠΑ και αποκαλύψει τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η Άγκυρα στη διευκόλυνση και την κάλυψη διαφόρων παράνομων οικονομικών σχεδίων. 

Ο Korkmaz και η επενδυτική του εταιρεία, SBK Holding, έχουν δεσμούς με τον Jacob και τον Yesaya Kingston, οι οποίοι βρέθηκαν ένοχοι τον Ιούλιο του 2019, για εξαπάτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες ύψους 512 εκατομμυρίων δολαρίων σε πιστώσεις φόρου ανανεώσιμων καυσίμων, μέσω της εταιρείας τους Washakie Renewable Energy LLC στο Plymouth της Γιούτα. Στο πλαίσιο των προσπαθειών του DOJ να ανακτήσει τα περιουσιακά στοιχεία των αδελφών Κίνγκστον, οι εισαγγελείς των ΗΠΑ υπέβαλαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Γιούτα κατάλογο των τουρκικών περιουσιακών στοιχείων, που ανήκαν στους Kingstons και διαχειρίστηκαν οι Korkmaz και SBK Holding. 

Τον Μάρτιο του 2020, μια ομοσπονδιακή επιτροπή στο Σολτ Λέικ Σίτι καταδίκασε τον επιχειρηματία της Καλιφόρνια Lev Aslan Dermen - συνεργάτη με τους Kingstons και επιχειρηματικούς εταίρους του Korkmaz - για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. 

Οι διασυνδέσεις του Κορκμάζ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον εσωτερικό του κύκλο, καθιστούν την πιθανή έκδοσή του και μαρτυρία σχετικά με το ξέπλυμα χρήματος και την απάτη, μια ευαίσθητη υπόθεση για την Άγκυρα. Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Korkmaz και τον Jacob Kingston για να συζητήσουν τις επενδύσεις τους στην Τουρκία. 

Ο Ερντογάν προσπαθεί έκτοτε να καθαρίσει μια φωτογραφία της συνάντησης από τα μέσα ενημέρωσης με τουρκικές δικαστικές εντολές. Ο Korkmaz συμμετείχε επίσης στις πρώτες προσπάθειες προσέγγισης του Ερντογάν προς την κυβέρνηση Τραμπ μέσω μη καταχωρημένων ομάδων συμφερόντων.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν ενδέχεται να έχει προστατεύσει τον Κορκμάζ και τους συνεργάτες του από νομικές αμερικανικές και τουρκικές ενέργειες μέχρι πρόσφατα, σύμφωνα με ομολογίες σε βίντεο που ο Τούρκος αρχιμαφιόζος Sedat Peker άρχισε να δημοσιεύει στο YouTube στις 2 Μαΐου, σχετικά με παράνομες υποθέσεις που εμπλέκουν τον εσωτερικό κύκλο του Ερντογάν.

Η Άγκυρα αμέσως μετά τη σύλληψή του στις 19 Ιουνίου στην Αυστρία, προσπάθησε να αποτρέψει την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Τουρκία, η κυβέρνηση θα μπορούσε εύκολα να χειριστεί δικαστικές διαδικασίες για να αποτρέψει ενοχλητικές αποκαλύψεις. Δεδομένου ότι η μαρτυρία του Korkmaz θα μπορούσε ενδεχομένως να ρίξει φως σε ένα ευρύ φάσμα παράνομων χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων στην Τουρκία και να εμπλέξει έναν μακρύ κατάλογο των τουρκικών οντοτήτων και ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων αξιωματούχων, οι αρχές των ΗΠΑ θα πρέπει να αναλάβουν ταχεία δράση για να αποτρέψουν μια ακόμη απόπειρα συγκάλυψης της κυβέρνησης του Ερντογάν.

Σχόλια