Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

Μέρκελ-Μακρόν συζητούν για Τουρκία...

Την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ επισκέφτηκε την Παρασκευή το βράδυ στο Βερολίνο ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου να διατυπώσουν κοινές θέσεις ενόψει της  Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα. Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν θέματα όπως το προσφυγικό, η αντιμετώπιση της Τουρκίας και της Ρωσίας από την ΕΕ, η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ. Πάντα ενόψει της προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής θα επισκεφτούν τη Δευτέρα το Βερολίνο ο ιταλός πρώθυπουργός Μάριο Ντράγκι και την Τρίτη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε συνέντευξη τύπου μαζί με το γάλλο πρόεδρο η καγκελάριος τόνισε ότι η σχέση ΕΕ-Τουρκίας συνιστά «μεγάλη πρόκληση». «Από τη μια πλευρά», επεσήμανε, «επικρατούν διαφωνίες, από την άλλη ό ένας έχει ανάγκη τον άλλο αν θέλουμε να διαμορφώσουμε μαζί ορισμένα ζητήματα - αυτά είναι το μεταναστευτικό, το μέλλον της Λιβύης, το μέλλον της Συρίας.» Στην παρέμβαση του ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε ότι συμφωνεί με όλα όσα ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με την Τουρκία. Όπως πρόσθεσε, η Σύνοδος Κορυφής θα ασχοληθεί με το θέμα αυτό σε σχέση με τους όρους που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Μάρτιο. «Το ζητούμενο», δήλωσε, «είναι κυρίως τα συμφέροντα των κρατών μελών της ΕΕ όπως η Ελλάδα και η Κύπρος και οι στρατηγικές μας θέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, τη Λιβύη αλλά την περιοχή του Καύκασου.» 

Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.