Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Σούκρι ζητάει τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στη Λιβύη

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σούκρι, δήλωσε ότι η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη είναι παράνομη βάσει της συμφωνίας με την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA)

Σύμφωνα με τον Σούκρι, η παρουσία των Τουρκικών δυνάμεων «δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά της». Σε δηλώσεις του στο κανάλι MBC Egypt την Παρασκευή, απαίτησε την έξοδο των τουρκικών δυνάμεων από τη Λιβύη, συμβάλλοντας στην υλοποίηση των αποτελεσμάτων της πρόσφατης διοργάνωσης του Συνεδρίου Βερολίνου II.

Ο Σούκρι ανέφερε ότι η επιφύλαξη της Τουρκίας σχετικά με τη ρήτρα αναχώρησης ξένων δυνάμεων στη Διάσκεψη Βερολίνου ΙΙ, μπορεί να είναι μια προσπάθεια «νομιμοποίησης της παρουσίας τους». Στη Διάσκεψη Βερολίνου ΙΙ για τη Λιβύη, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, συμμετείχαν 15 χώρες και 4 διεθνείς οργανισμοί. Απαίτησαν την απομάκρυνση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη χωρίς καθυστέρηση. Οι συμμετέχοντες ζήτησαν επίσης δέσμευση για την απόφαση σχετικά με την εφαρμογή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Τόνισαν επίσης την αναγκαιότητα εφαρμογής των όρων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που υπέγραψαν τα κόμματα της Λιβύης τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς και τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη στις 24 Δεκεμβρίου. 

Η Τουρκία εξέφρασε τις επιφυλάξεις της στο πέμπτο σημείο της δήλωσης, η οποία ορίζει την απέλαση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη. Η Τουρκία προσπάθησε να την τροποποιήσει για να ορίσει μόνο την απέλαση μισθοφόρων. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο αντιτάχθηκαν και εμπόδισαν την τροποποίηση να γίνει αποδεκτή.

Σχόλια