Εκκενώθηκε το χριστιανικό χωριό Χάλκη στο βόρειο Ιράκ από βομβαρδισμούς της τουρκίας...

Κάτοικοι του χριστιανικού χωριού Χάλκη στο Βόρειο Ιράκ εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κατά την διάρκεια τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), ανέφερε το Σάββατο το τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Κουρδιστάν24. 

Η Χάλκη βρίσκεται κοντά στα τουρκικά σύνορα στην περιοχή Κουρδιστάν της επαρχίας Ντουκόκ του Ιράκ, το χωριό είχε επανειλημμένα στοχοποιηθεί από τουρκικούς βομβαρδισμούς, ανέφερε το Κουρδιστάν24. Την Τετάρτη, τουρκικοί πύραυλοι κατέστρεψαν μια εκκλησία στο κοντινό χωριό Μίσκα, όπου ένας μικρός αριθμός κατοίκων είχε επιστρέψει πρόσφατα. 

Η Τουρκία στοχεύει τακτικά κουρδικές δυνάμεις στο Βόρειο Ιράκ και τον Απρίλιο ξεκίνησε τις τελευταίες σε μια σειρά στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή. Με την ονομασία "Operations Claw-Lightning and Claw-Thunderbolt", οι επιδρομές αφορούσαν τόσο αεροπορικές επιθέσεις όσο και αυξανόμενη ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων στο έδαφος. Το PKK ελέγχει μεγάλο μέρος της ορεινής παραμεθόριας περιοχής, όπου το απότομο έδαφος παρέχει ιστορικά ένα καταφύγιο σε μεγάλο βαθμό εκτός των τοπικών αρχών. Ωστόσο, οι εξελίξεις στη στρατιωτική τεχνολογία, κυρίως των αεροσκαφών και η ολοένα και πιο αποφασιστική στάση της Τουρκίας στην περιοχή, έχουν κάνει όλο και περισσότερες περιοχές του Βόρειου Ιράκ να εντάσσονται στη ζώνη των συγκρούσεων. "Τα αγροκτήματά μας καταστράφηκαν, δεν μπορούσαμε να τα καλιεργήσουμε λόγω του συνεχιζόμενου αγώνα μεταξύ Τουρκίας και PKK", δήλωσε ένας κάτοικος της Χάλκη στο Κουρδιστάν24. «Τα περισσότερα από τα αγροκτήματά μας κάηκαν λόγω των συνεχών βομβαρδισμών». 

Από τα σχεδόν 300 θύματα μεταξύ του PKK και του τουρκικού στρατού από το 2019, 254 έχουν συμβεί στο Βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με στοιχεία του International Crisis Group. Συνολικά 30.000 έως 40.000 άτομα, κυρίως Κούρδοι, πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν από την έναρξη της σύγκρουσης το 1984

Σχόλια