Το Πακιστάν αρνείται αεροπορικές βάσεις στις ΗΠΑ μετά την αποχώρηση τους από το Αφγανιστάν


Το Πακιστάν αρνείται να παραδώσει οποιαδήποτε στρατιωτική βάση στο έδαφός του στις ΗΠΑ, μετά την απόσυρση του ΝΑΤΟ / ΗΠΑ από το Αφγανιστάν
, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Κιουρέσι

Το Πακιστάν, δήλωσε την Τρίτη, ότι δεν θα παρέχει αεροπορικές βάσεις στις ΗΠΑ μετά την απόσυρση των στρατευμάτων από το γειτονικό Αφγανιστάν, δεσμευόμενοι να προστατεύσεουν τα συμφέροντα του έθνους και να υποστηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν. 

"Οχι. Δεν σκοπεύουμε να επιτρέψουμε μπότες στο έδαφος μας εδώ, και το Πακιστάν δεν μεταφέρει καμία βάση (στις ΗΠΑ) », δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα του Ισλαμαμπάντ, ο υπουργός Εξωτερικών, Σαχ Μουμάτ Κιουρέσι. Τον περασμένο μήνα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι τελευταίοι 2.500 στρατιώτες, θα φύγουν από το Αφγανιστάν έως τις 11 Σεπτεμβρίου, περισσότερο από τέσσερις μήνες μετά την αρχική προθεσμία της 1ης Μαΐου που ορίστηκαν από τους Ταλιμπάν και την Ουάσινγκτον ως μέρος μιας ιστορικής συμφωνίας που υπεγράφη στη Ντόχα πριν ένα χρόνο. Προειδοποίησαν τους Ταλιμπάν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τους εταίρους τους από επιθέσεις καθώς αποσύρουν τις δυνάμεις τους και ότι η Ουάσινγκτον θα «αναδιοργανώσει τις αντιτρομοκρατικές της ικανότητες και υποδομές στην περιοχή» για να αποτρέψει την εμφάνιση μιας άλλης τρομοκρατικής απειλής. 

Η απομάκρυνση των εναπομείναντων στρατευμάτων των ΗΠΑ συμπίπτει με την 20ή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι οποίες προκάλεσαν την είσοδο της Αμερικής σε μακροχρόνιους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία. Ο Κιουρέσι είπε ότι η κυβέρνησή του διαμόρφωσε μια «ρητή πολιτική» σχετικά με τη συνεργασία με τις ΗΠΑ για την ειρήνη στο Αφγανιστάν. «Θα είμαστε εταίροι ειρηνικά και αυτός θα είναι ο ρόλος μας - ο ρόλος ενός διαμεσολαβητή», είπε.

Σχόλια