Σκέρτσος: Από 1η Ιουλ. εξαιρούνται από υποχρεωτικό self test οι εμβολιασμένοι-Περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους από το φθινόπωρο

Για τα προνόμια των εμβολιασμένων, οι οποίοι μεταξύ άλλων θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία του υποχρεωτικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου από την 1η Ιουλίου, την επιβολή μέτρων για τους ανεμβολίαστους το φθινόπωρο, αλλά και τα self tests, μίλησε ο Άκης Σκέρτσος
.

Ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, αναφέρθηκε ακόμα στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, με τους υγειονομικούς να είναι σε… πρώτο πλάνο.

Προνόμια στους εμβολιασμένους

Ερωτηθείς για τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους, ο κ. Σκέρτσος εξήγησε: «Αυτό το οποίο έχει συμβεί εδώ και ενάμισι χρόνο είναι ότι εφαρμόζουμε μέτρα δημόσιας υγείας τα οποία έχουν περιστείλει τα δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε ένα ύψιστο αγαθό: την υγεία των πολλών και ειδικά των πιο ευάλωτων. Από τη στιγμή που εμβολιάζονται όμως οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να επανέλθουν στην κανονική τους ζωή».

Και συνέχισε με την ανακοίνωση περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους: «Αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουν οι ανεμβολίαστοι είναι ότι όσο μεγαλώνει ο βαθμός ανοσίας της κοινωνίας και πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος να νοσούν οι πιο ευάλωτοι από μας και να επιβαρύνουν το Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν ξανά, από το φθινόπωρο για παράδειγμα, καθολικά μέτρα, τα οποία θα περιορίζουν τις ζωές των εμβολιασμένων. Μέτρα θα υπάρχουν ως προς τη δημόσια υγεία αλλά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους».

Και επεσήμανε ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά την τιμωρητική διάθεση της κυβέρνησης: «Εκείνοι που θα επιμείνουν να μένουν ανεμβολίαστοι πρέπει να ξέρουν ότι θα εξακολουθήσουν να υφίστανται περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, κοινωνικοποιούνται, ψυχαγωγούνται, διασκεδάζουν…»

Ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε ότι για να μιλήσουμε για την επιστροφή σε κάποιες δραστηριότητες πρέπει να εξασφαλίσουμε σαν απαραίτητη προϋπόθεση και συνθήκη την καθολικότητα στον εμβολιασμό. «Πρέπει δηλαδή όλοι οι πολίτες να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο εμβόλιο ώστε να μπορέσουμε να εξετάσουμε μέτρα δημόσιας υγείας σαν αυτά που περιγράφετε. Δεν είμαστε ακόμη εκεί». Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπολογίζεται πως γύρω στο τέλος Ιουνίου «αφού την επόμενη εβδομάδα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους 18+ θα έχουμε προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση και από τα μέσα Ιουλίου και μετά θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε ένα τέτοιο πλαίσιο».

Οι εμβολιασμένοι εξαιρούνται από το self testing

Κληθείς να σχολιάσει τι θα ισχύσει τελικά με τα self test όσον αφορά την υποχρεωτικότητα αλλά και τη διάθεσή τους, ο κ. Σκέρτσος είπε: «Ξεκινήσαμε από τις 12 Απριλίου, έχουν διατεθεί έως σήμερα 27,5 εκατομμύρια self test σε 4,5 εκατομμύρια Έλληνες κι αυτό έχει βοηθήσει σε μία ραγδαία αποκλιμάκωση, με τη βοήθεια προφανώς και του εμβολιασμού και της ανοσίας που χτίζεται στον πληθυσμό, σε μια ραγδαία αποκλιμάκωση των θετικών κρουσμάτων covid (75% μέσα σε δύο μήνες πτώση στα κρούσματα, 65-70% πτώση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, σημαντική αποκλιμάκωση του δείκτη θετικότητας)».

Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε χώρες της Ευρώπης που πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή τα περισσότερα τεστ: «Θυμίζω ότι αυτή ήταν η βασική κατεύθυνση, ότι πρέπει να κάνετε πολλά τεστ σε μαζική κλίμακα για να μπορείτε να ελέγχετε τον ιό. Άρα έχουμε θετικότητα αυτή τη στιγμή στο 0,2 με 0,3 % του πληθυσμού χάρη στην αυτοδιάγνωση και φυσικά χάρη και στους στοχευμένους ελέγχους που πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ. Συνεπώς είναι μια πετυχημένη πολιτική δημόσιας υγείας η οποία αγκαλιάστηκε από τη μεγάλη μάζα των πολιτών. Δηλαδή 70% με 80% των δικαιούχων πολιτών, παίρνουν το τεστ, και το δηλώνουν στην πλατφόρμα».

Ευχαρίστησε ακόμα τους φαρμακοποιούς, ξεχωριστά και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που «επί δύο μήνες έχουν συντρέξει και έχουν βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια. Από κει και πέρα επιμέρους παραφωνίες και παρεξηγήσεις μπορεί να υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο κι αυτό είναι κατανοητό. Αλλά κάνουμε μία συμφωνία κυρίων εδώ και δύο μήνες», είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως ήταν μια προσωρινή συμφωνία.

Και συνέχισε: «Στις 19 του μηνός ολοκληρώνεται αυτή η συμφωνία και είχαμε μία δήλωση από την πλευρά του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ότι αποχωρούν από τη συμφωνία και αυτό πρέπει να ακουστεί. Από κει και πέρα όμως επειδή η Πολιτεία θέλει να συνεχίσει αυτή την πετυχημένη πολιτική και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συνομιλούμε κι έχουμε καλέσει σε διάλογο την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών την επόμενη Τετάρτη για να δούμε αν θέλουν να συνεχίσουν να τα παρέχουν, όσο αυτό μπορεί να γίνει. Για μας απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχιστεί η συνεργασία με τους φαρμακοποιούς είναι η υπηρεσία να παρέχεται στο σύνολο της επικράτειας. Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα ο σύλλογος στην Αχαΐα έχει δηλώσει ότι σταματάει τη διάθεση. Για μας αυτό είναι πρόβλημα. Δεν θα αφήσουμε προφανώς ακάλυπτους τους πολίτες της Αχαΐας. Έχουμε βρει άλλο τρόπο και θα διατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα σε σχολεία. Λύσεις και κανάλια διανομής υπάρχουν και το κράτος θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλιστεί η διάθεση στους δικαιούχους».

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε στο σημείο αυτό πως μέχρι το τέλος του μήνα υπάρχει κάλυψη αφού η διανομή έγινε τώρα για τρεις εβδομάδες ώστε να μην επιβαρύνονται και τα φαρμακεία με πολλές επισκέψεις. «Για τον Ιούλιο θα περιορίσουμε την πολιτική σε πιο στοχευμένες ομάδες διότι έχουμε πλέον πολύ υψηλότερο εμβολιασμό, πολύ χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο άρα μικρότερη ανάγκη για τόσο εκτεταμένο testing. Συνεπώς θα περιορίσουμε τη διάθεση από τον Ιούλιο και μετά σε μονάδες πληθυσμού που είναι εκτεθειμένες στον ιό όπως είναι ο τουρισμός, η εστίαση, οι ανεμβολίαστοι, οι νεότεροι άνθρωποι που μπαίνουν πιο αργά στον εμβολιασμό, αλλά όχι τη μαζική κλίμακα που είχαμε μέχρι τώρα».

«Με άλλα λόγια οι εμβολιασμένοι θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self testing από τον Ιούλιο», τόνισε ο κ.Σκέρτσος.

Όσον αφορά τα δίκτυα διανομής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση επέμεινε στις συζητήσεις που γίνονται με τους φαρμακοποιούς και στη σημασία που δίνεται στο να υπάρχει δίκτυο σε όλη την επικράτεια. «Αν δεν διασφαλιστεί συμφωνία με τα φαρμακεία θα αναζητηθούν άλλα κανάλια».

Υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών

«Το πλαίσιο έχει τεθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο από τους πολιτειακούς παράγοντες της χώρας, από την ΠτΔ από τον πρωθυπουργό» απάντησε σε σχετική ερώτηση για την υποχρεωτικότητα.

Υπενθύμισε μάλιστα και τα λόγια της κ. Σακελλαροπούλου ότι «η ελευθερία μας σταματάει στην ελευθερία των άλλων. Άρα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι ναι έχουμε δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, στο να ορίζουμε τι θα κάνουμε με το σώμα μας, αλλά όταν εργαζόμαστε σε χώρους όπου υπάρχουν ζητήματα προστασίας της υγείας των άλλων, όταν προσφέρουμε για παράδειγμα υπηρεσίες υγείας κι όταν υπάρχει μια κρατική πολιτική που ορίζει ότι είσαι υγειονομικός για παράδειγμα, και η δουλειά σου είναι να προστατεύεις τη δική σου υγεία αλλά και την υγεία των ανθρώπων που έρχονται να νοσηλευτούν, πρέπει να τεθεί και ζήτημα υποχρεωτικότητας. Το έχει πει ο πρωθυπουργός και στη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επίσης ότι μιλάμε για μονάδες υγείας αλλά και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων σε αυτή τη φάση, «δηλαδή να εστιάσουμε εκεί όπου υπάρχει ζήτημα διαχείρισης ανθρώπινων ζωών και υγεία των ανθρώπων».

Ο κ. Σκέρτσος αναφορικά με τις συνέπειες σε τυχόν περιπτώσεις εργαζομένων που αρνηθούν να εμβολιαστούν σε τέτοιους τομείς, απάντησε πως το πλαίσιο δεν έχει ακόμη τεθεί «αλλά θα τεθεί από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών γιατί ακριβώς μιλάμε για κρατικούς δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι και θα υπαχθούν στο πειθαρχικό δίκαιο που ορίζει αυτές τις διαδικασίες. Υπάρχει ένα πρόπλασμα ποινών και κυρώσεων, το οποίο έχει τεθεί σε σχέση με τα self test», δηλαδή όποιος δεν το κάνει ελέγχεται πειθαρχικά και υπάρχουν κυρώσεις όπως περιορισμός ή διακοπή του μισθού. Κάτι τέτοιο μπορεί να εξεταστεί και στην περίπτωση των εμβολιασμών.

Για τον εμβολιασμό παιδιών προτού ανοίξουν τα σχολεία

«Έχει υπάρξει η άδεια εμβολιασμού και των ανηλίκων σε συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες. Θα ανοίξει και στην Ελλάδα κάποια στιγμή η δυνατότητα εμβολιασμού ανηλίκων, φυσικά πάντα σε προαιρετική, εθελοντική βάση», απάντησε ο κ. Σκέρτσος σε σχετική ερώτηση.

Κληθείς επίσης να δώσει διευκρινίσεις, είπε ότι «όσοι έχουν νοσήσει κι έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση δεν θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση. Θα πρέπει να ακυρώσουν οι ίδιοι το ραντεβού τους» και όπως είπε θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις από τον κ. Θεμιστοκλέους.


Σχόλια