Εμβόλια CΟVID-19 και "κίτρινες κάρτες" στο Ηνωμένο Βασίλειο...

Κατά τη στιγμή έκδοσης της τελευταίας αναφοράς του υπουργείου Υγείας του Η.Β (Coronavirus vaccine - weekly summary of Yellow Card reporting, Updated 13 May 2021), περισσότερα από 4.4 εκατ. έχουν προσβληθεί από κορονοϊό & 127.500 άτομα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πεθάνει από την αρχή της πανδημίας, εντός 28 ημερών μετά από θετικό τέστ για κορονοϊό (COVID-19). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2019 στο Η.Β είχαν καταγραφεί  530.000 θάνατοι συνολικά...

Οι αναφορές παρενεργειών υποβάλλονται στην εφαρμογή "yellow card" του υπουργείου υγείας..

Μια αναφορά για υποψία παρενέργειας στο βρετανικό σύστημα Κίτρινης Κάρτας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι προκλήθηκε από το εμβόλιο, μόνο ότι ο αναφέρων έχει υποψία ότι μπορεί να έχει. Υποκείμενη ή προηγουμένως μη διαγνωσμένη ασθένεια που δεν σχετίζεται με τον εμβολιασμό μπορεί επίσης να είναι ένας παράγων σε τέτοιες αναφορές. 

Συνεπώς, ο σχετικός αριθμός και η φύση των αναφορών δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη σύγκριση της ασφάλειας των διαφόρων εμβολίων. Όλες οι αναφορές υπόκεινται σε συνεχή επανεξέταση προκειμένου να εντοπιστούν πιθανοί νέοι κίνδυνοι. 

Ως τις 5 Μαΐου, έγιναν 11,4 εκατομμύρια πρώτες δόσεις του εμβολίου Pfizer / BioNTech, 23,3 εκατομμύρια πρώτες δόσεις του COVID-19 Vaccine AstraZeneca και 0,1 εκατομμύρια πρώτες δόσεις του COVID-19 Vaccine Moderna ...

Έχουν χορηγηθεί και περίπου 8,7 εκατομμύρια και 7,5 εκατομμύρια δεύτερες δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech και του COVID-19 Vaccine AstraZeneca αντίστοιχα.

Δείτε τα συγκεντρωτικά ευρήματα των yellow cards για τα δυο κύρια εμβόλια...

Στους πίνακες που ακολουθούν απεικονίζονται για κάθε εμβόλιο, ο αριθμός αντιδράσεων , οι συνολικές αναφορές και θάνατοι ατόμων που είχαν εμβολιασθεί...(Συνολικά έχουν εμβολιασθεί 35 εκατ. με μια δόση και πάνω από 16 εκ. άτομα και με τις δυο δόσεις)

AstaZeneca (31 εκατ. δόσεις)

Σύνολο αναφορών (κίτρινες κάρτες) : 167.141

Θάνατοι εμβολιασθέντων (από διάφορες αιτίες): 756


Pfizer/BioNTech (20 εκατ. δόσεις)

Σύνολο αναφορών (κίτρινες κάρτες) : 55.716

Θάνατοι εμβολιασθέντων (από διάφορες αιτίες): 370

Σημειώνουμε ότι ο αριθμός εκτελεσθέντων δόσεων Astrazeneca, είναι 1,5 φορά μεγαλύτερος από αυτόν της Pfizer/BioNTech 

 

Πηγή: gov.uk

Σχόλια