Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021

Τουλάχιστον τρία εγκεκριμένα φάρμακα κατά του COVID-19 αναμένεται να είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη έως τον Οκτώβριο του 2021

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση πειραματικών φαρμάκων κατά του Covid-19, σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Κομισιόν, με στόχο την κυκλοφορία τουλάχιστον τριών νέων εγκεκριμένων φαρμάκων έως τον Οκτώβριο του 2021!

Η Κομισιόν αναφέρει, επίσης, ότι θα συγκροτήσει χαρτοφυλάκιο από 10 πιθανά φάρμακα κατά του Covid και πως θα ταυτοποιήσει τα πέντε πλέον υποσχόμενα έως τον Ιούνιο, με την ελπίδα να κινήσει τις διαδικασίες κοινής προμήθειας για λογαριασμό των κυβερνήσεων της Ε.Ε. έως το τέλος του έτους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διευκρινίζει ποια φάρμακα είναι πιθανόν να επιλέξει, ώστε να προχωρήσει σε συνομιλίες για την προμήθειά τους, αλλά πρόσφατα ευρωπαϊκά έγγραφα δείχνουν ότι η Κομισιόν βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με φαρμακευτικές εταιρίες παρασκευής μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Το μοναδικό φάρμακο για τον Covid-19 που έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έχει αγοραστεί για κοινή χρήση είναι το Remdesivir της Gilead, για το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αποφανθεί ότι δεν είναι αποτελεσματικό απέναντι στις σοβαρές μορφές της νόσου. «Χρειαζόμαστε μια γερή ώθηση στις θεραπείες, προκειμένου να περιορίσουμε την ανάγκη νοσηλείας, να επιταχύνουμε τον χρόνο ανάρρωσης και να περιορίσουμε τη θνητότητα» δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου (μικρή φωτό), προσθέτοντας ότι τα νέα φάρμακα θα πρέπει να βοηθήσουν επίσης στην αντιμετώπιση «της μακράς Covid».

Η Κομισιόν σχεδιάζει να επενδύσει σε κλινικές δοκιμές και σε έρευνα για την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης φαρμάκων. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εκδώσει γνωμοδοτήσεις για 57 αναπτυσσόμενα φάρμακα κατά του Covid, στα οποία περιλαμβάνονται φάρμακα μικρού μοριακού βάρους και μονοκλωνικά αντισώματα, αντιιικά και ανοσορυθμιστές. Τρία φάρμακα βρίσκονται σε διαδικασία συνεχούς αξιολόγησης των δεδομένων μόλις αυτά γίνονται διαθέσιμα, ανάμεσά τους τα αντισώματα bamlanivimab και etesevimab της Eli Lilly.

Προκειμένου να αυξήσει την πρόσβαση σε φάρμακα, η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδιώκει να επενδύσει για την αύξηση της παραγωγής, ενώ σχεδιάζει να διευκολύνει συμπράξεις μεταξύ φαρμακευτικών εταιριών, με στόχο την ταχεία αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.