Η πολεμική αεροπορία της τουρκίας υπονομεύθηκε από την ίδια την κυβέρνησή της...

Ένα έθνος που φυλακίζει τους πιλότους της Αεροπορίας του, δεν σπαταλά μόνο χρήματα αλλά και εξαιρετικά πολύτιμους πόρους. 

Ωστόσο, στο όνομα της πολιτικής, η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει εκκαθαρίσει την αεροπορική της δύναμη τόσο άσχημα που δεν μπορεί να πετάξει τα μαχητικά της F-16. 

Να τι πρέπει να θυμάστε: Η τουρκική κυβέρνηση ψάχνει στο εξωτερικό για να καλύψει το έλλειμμα. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον απέρριψε ένα αίτημα για αποστολή εκπαιδευτών πτήσεων των ΗΠΑ, αν και οι Τούρκοι πιλότοι λαμβάνουν βασική εκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Οι πιλότοι μαχητικών κοστίζουν αρκετά. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ εκτιμά ότι η εκπαίδευση ενός νέου πιλότου για να πετάξει ένα αεροπλάνο σαν το F-35 κοστίζει 11 εκατομμύρια δολάρια. Και σε αυτό δεν υπολογίζεται η ανεκτίμητη εμπειρία ενός πιλότου που πετά για χρόνια. Γι 'αυτό η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ είναι πρόθυμη να προσφέρει μπόνους μισού εκατομμυρίου δολαρίων για να διατηρήσει έμπειρους πιλότους μαχητών. 

Το πρόβλημα ξεκίνησε στις 15 Ιουλίου 2016, όταν μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας «φέρεται» να ξεκίνησαν πραξικόπημα για την ανατροπή της ισλαμιστικής κυβέρνησης του Προέδρου Ερντογάν. Παρά το γεγονός ότι έχει γίνει ανατροπή πολιτικών κυβερνήσεων (με τέσσερα επιτυχημένα πραξικοπήματα μεταξύ 1960 και 1997), η προσπάθεια του 2016 ήταν γελοία. Οι στρατιώτες προσπάθησαν να απομονώσουν την Κωνσταντινούπολη δημιουργώντας οδοφράγματα στη γέφυρα του Βοσπόρου - αλλά μπλόκαραν μόνο τις λωρίδες προς μία κατεύθυνση.

Υπάρχει σκεπτικισμός σχετικά με το αν το πραξικόπημα ήταν στην πραγματικότητα μια επιχείρηση στημένη από την τουρκική κυβέρνηση, με στόχο να παράσχει (ή να προκαλέσει) μια δικαιολογία για να αποκακρύνει τους κοσμικούς Τούρκους στρατηγούς και τους "μυστικούς οπαδούς" του εξόριστου Fethullah Gulen. 

Σε κάθε περίπτωση, το πραξικόπημα σταμάτησε σε λιγότερο από μία ώρα και στη συνέχεια η κυβέρνηση του Ερντογάν άρχισε τις διώξεις. Πολλοί ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί εξοντώθηκαν. Απολύθηκαν ή φυλακίστηκαν περισσότεροι από 300 πιλότοι F-16. Αυτό αφαίμαξε την τουρκική αεροπορία αλλά και τον στρατό και ενίσχυσε τον ολοένα και πιο αυταρχική συμπεριφορά του Ερντογάν και του νεο-οθωμανικού κόμματος του, το οποίο έχει φυλακίσει πολλούς δημοσιογράφους. 

Παραμένει όμως μια αναπάντητη ερώτηση: ποιος απέμεινε να πετάξει τα μαχητικά της Τουρκίας;

(Από nationalinterest.org)

Σχόλια