Δευτέρα, 3 Μαΐου 2021

Ο δρόμος για την επικράτηση της ενδημικής, ήπιας νόσου

Του Κώστα Γουργουλιάνη*

Το παρακάτω αξιόπιστο γράφημα από το EuroMOMO

(European mortality monitoring activity, aiming to detect and measure excess deaths related to seasonal influenza, pandemics and other public health threats), δείχνει τους παραπάνω του αναμενομένου θανάτους ανά έτος (κατακόρυφος άξονας ) σε σχέση με την κάθε εβδομάδα του έτους (οριζόντιος άξονας). 

Η μπλε γραμμή δείχνει αυτό που ζήσαμε στον πλανήτη μας το 2020,την χρονιά του αιφνιδιασμού της πανδημίας, δηλαδή μεγάλη αύξηση των θανάτων την Άνοιξη και ακόμα μεγαλύτερη το Φθινόπωρο

Η εφετινή θαλασσιά γραμμή που περιγράφει τις πρώτες εβδομάδες του 2021, μοιάζει πολύ με την κόκκινη γραμμή του 2017, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες ακολουθεί την κίτρινη γραμμή του 2018, δύο προπανδημικά έτη. Τα εξαιρετικά εμβόλια, που δεν υπήρχαν πέρυσι, η εμπειρία που αποκτήθηκε, η βελτίωση των συστημάτων υγείας αλλά και η συμπεριφορά του ιού, με τις όχι κατ' ανάγκην κακές μεταλλάξεις του, συμμετέχουν αποφασιστικά σε αυτή την αισιόδοξη αλλά και πολύ πιθανή πορεία της πανδημίας. 

Τελικά , για όλους μας δεν έχει σημασία η επικράτηση της ήπιας ή ασυμπτωματικής νόσου , αλλά η αποφυγή της βαρειάς νόσου και βέβαια των θανάτων.
Πολλές ευχές για καλό Πάσχα και σίγουρα πολύ καλύτερο καλοκαίρι!!

νευμονολόγος - καθηγητής Ιατρικής, και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.