Υπό διεθνή πίεση η Λευκορωσία - Απτόητος ο Λουκασένκο

Μια αντιπαράθεση στη Λετονία για την τοποθέτηση ή μη της λευκορωσικής σημαίας έξω από ένα γήπεδο χόκεϊ ίσως κάποτε να φαινόταν ασήμαντη. Όμως τώρα είναι ενδεικτική του κλίματος απομόνωσης της Λευκορωσίας.

Η οργή για αυτό που η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε «κρατική αεροπειρατία» κατά ενός επιβατικού αεροσκάφους με στόχο τη σύλληψη αντιφρονούντα δημοσιογράφου δεν ήταν δυνατόν να μην έχει συνέπειες. Πλέον, με την παραίνεση των Βρυξελλών, πολυάριθμες αεροπορικές εταιρίες παρακάμπτουν τον λευκορωσικό εναέριο χώρο.

 

«Η Ευρώπη εν δράσει» έγραψε στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναρτώντας για του λόγου το αληθές τον σχετικό χάρτη από το Flightradar24.

Οι αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες απεργάζονται ένα επιπλέον πακέτο κυρώσεων και η αυτοεξόριστη ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης εκφράζει την ικανοποίησή της: «Αυτή η προσοχή από τις δημοκρατικές χώρες και η πολιτική απομόνωση του Λουκασένκο και οι κυρώσεις, η ευαισθητοποίηση σχετικά με την κατάσταση, η διοργάνωση διασκέψεων για τη Λευκορωσία, όλα αυτά θα οδηγήσουν στην αντίληψη ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε για νέες εκλογές».

Σχόλια