Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

Πριν στεγνώσει το μελάνι από τις πατριωτικές δηλώσεις Δένδια..."επίθεση" με άρθρο συμβούλου του ΕΛΙΑΜΕΠ !!

Ο Π. Ιωακειμίδης του ΕΛΙΑΜΕΠ δεν πέρασαν λίγες ώρες από την σθεναρή και γενναία στάση Δένδια στη συνάντησή με τον τούρκο ομόλογο του και έβγαλε την

χολή του με δημοσίευμα στα ΝΕΑ που στεναχωρήσαμε τα μεμέτια.... 

 
Ακολουθεί το άρθρο του Π. Ιωακειμίδη* στο in.gr

Κανένας δεν προσδοκούσε θεαματικά πρακτικά αποτελέσματα πάνω στα επίμαχα θέματα υψηλής πολιτικής από την πρώτη διμερή συνάντηση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια με τον τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου στην Αγκυρα. Αλλά δεν περίμενε βεβαίως και μια δημόσια ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ των δύο υπουργών. Αντιπαράθεση η οποία μοιραίως επισκιάζει τις ιδιαίτερα θετικές πτυχές των συναντήσεων τόσο με τον κ. Τσαβούσογλου όσο και με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Καθώς, ως φαίνεται, σε μια σειρά από ζητήματα κυρίως χαμηλής πολιτικής υπήρξαν προσεγγίσεις και δυνατότητες συνεργασίας.

Η δημόσια αντιπαράθεση πάνω στις γνωστές θέσεις των δύο πλευρών θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, και μάλιστα με αυτόν τον ιδιαίτερα έντονο τρόπο. Και οι δύο υπουργοί θα έπρεπε να αποφύγουν να αναφερθούν σε λεπτομέρειες πάνω στα επίμαχα θέματα και πρώτος βέβαια ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος παρέσυρε(;) τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών σε λεπτομερή ανταπάντηση. Παρά ταύτα, θα πρέπει να συγκρατήσουμε:

Το γεγονός ότι υπήρξε η συνάντηση ενώ είχαν εκφραστεί σημαντικές αμφιβολίες για τις δυνατότητες πραγματοποίησής της. Αυτό καθαυτό το γεγονός αποτελεί μια θετική εξέλιξη, παρά τις οποιεσδήποτε διαφωνίες και διαφορές απόψεων. Οι χώρες μπορούν και πρέπει να συνομιλούν όχι μόνο σε στιγμές καλοκαιρίας αλλά και σε ώρες κακοκαιρίας.

Παρά την αντιπαράθεση, αυτό που προκύπτει είναι ότι οι χώρες αποφάσισαν να συνεχίσουν τον διάλογο, τις διερευνητικές επαφές και τις συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο, περιλαμβανομένης και συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την κατάλληλη στιγμή.

Όπως προκύπτει, συμφωνήθηκε και μια ελληνοτουρκική θετική ατζέντα πάνω σε θέματα χαμηλής πολιτικής, όπως οικονομίας, εμπορίου, μεταφορών, για την ενίσχυση της συνεργασίας. Είναι η στρατηγική που ακολούθησε στο παρελθόν ο Γ.Α. Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών και έδωσε καρπούς.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, με την αναβάθμιση της συνάντησης που πραγματοποίησε με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια, θέλησε να στείλει και ένα ιδιαίτερα θετικό μήνυμα στην Ευρώπη, προς την οποία στρέφεται τώρα, και στην οποία θέλει μάλιστα να ενταχθεί η Τουρκία ως πλήρες μέλος.

Πάντως, στην πολιτική σφαίρα έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζεις πότε να σιωπάς. Η διπλωματία του μεγαφώνου δεν οδηγεί πουθενά…

*Ο ομ. καθηγητής Π.Κ. Ιωακειμίδης είναι πρώην πρεσβευτής – σύμβουλος του ΥΠΕΞ και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του ΕΛΙΑΜΕΠ.  

Υ.Γ

Σας θυμίζουμε τι είχεγράψει ο κ. Ιωακειμίδης για τον Α/ΓΕΕΘΑ Φλώρο...«Μήπως η κυβέρνηση πρέπει να μαζέψει λίγο τον κ. Α/ΓΕΕΘΑ από το να μιλάει συνεχώς και να λέγει τα όσα ανεύθυνα λέγει πυροδοτώντας ακόμη περισσότερο την ένταση που τόσο επιδιώκει η Τουρκία ;» . 

 

2 σχόλια:

  1. Διαφωνώ κάθετα με τον ομ. καθηγητή κ. Π.Κ. Ιωακειμίδη. O κος Δένδιας δεν φοβήθηκε να πει την αλήθεια την οποία άκουσε όλη η γη. Και καλά έκανε! Άλλωστε δεν έκοψε κανένα διάλογο ο κος Δένδιας, Θα συνεχιστεί όπως θα συνεχιστεί, μέχρις ότου οι Τούρκοι θα αποχωρήσουν όπως συνηθίζουν! Όλοι γνωρίζουν τι είναι η Τουρκία και πως λειτουργεί. Παίζει πάντα εκ του ασφαλούς και είναι γνωστή ώς ο επιτήδειος ουδέτερος. Κάποτε έπρεπε λοιπόν να ακουστεί η αλήθεια για όλα τα θέματα που μας χωρίζουν, τα οποία όπως επίσης όλοι γνωρίζουν, είναι κατασκευασμένα από τους Τούρκους. Αν εμείς δεν απαντήσουμε σε ένα προς ένα σε αυτά που κάθε μέρα εφευρίσκουν οι Τούρκοι, πως θα πείσουμε τους συμμάχους μας να μας δουν θετικά; Σε αντίθετη περίπτωση το πράγμα είναι πολύ απλό. Τι μας λένε , Γερμανοί, Άγγλοι, Ισπανοί; ¨"Βρείτε τα με τους Τούρκους" Δεν ενδιαφέρονται ποσώς για το διεθνές δίκαιο, για το αν η Τουρκία προσπαθεί να κλέψει κάνοντας τον καμπόσο, κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της Ε.Ε. Σου λέει αν υποχωρήσουν οι Ελληνες μια χαρά θα τα βρούμε με τους Τούρκους και θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Εμάς μας ρώτησε κανείς; Εκτός αν ρωτάνε κάποιους ριψάσπιδες όπως είναι κατά την γνώμη μου και ο κος καθηγητής. Άλλοι καθηγητές (κος Μάζης π.χ.) έχει άλλη άποψη επί του θέματος. Γιατί να ενστερνιστούμε την άποψη του κ. Ιωακειμήδη λοιπόν; Ο κος Ερντογάν νομίζω ότι έχει τον κ. Ιωακειμήδη και τους περί αυτόν,για πρωινό. Αν ρωτήσει κανείς 100 Έλληνες θα πάρει την απάντηση από τους 90 ότι ο Ερντογάν τους εμπαίζει όλους εκεί στην Ε.Ε. Αρκετά λοιπόν με αυτόν τον κ. Ερντογάν. Πείτε του, κ. Ιωακειμήδη όταν τον συναντήσετε, να κάτσει στα αυγά του και να κοιτάξει την χώρα του. Καλά είναι πια! Αρκετά έχει αρπάξει η Τουρκία. Κανείς δεν θέλει τον πόλεμο. Αλλά αν χρειαστεί θα τον έχει ο πονηρούλης κος Ερντογάν.Αλλά μη φοβάστε κ. Ιωακειμήδη. Αν δεν είναι σίγουρος ο κος Ερντογάν δεν κουνάει για πόλεμο. Και τώρα, όπως είναι τα πράγματα δεν είναι καθόλου, μα καθόλου σίγουρος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ομότιμος Καθηγητής κ Π. Κ. Ιωακειμίδης. Τενεκές ξεγάνωτος!!!


      Διαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.