Όλα δείχνουν ότι έρχεται το τέλος της έρευνας υδρογονανθράκων στην Ελλάδα που ούτε καν άρχισε...


«Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου…»

(Νίκος Δένδιας, Υπουργός Εξωτερικών). 

Για δεύτερη φορά μέσα σε 20 χρόνια επίκειται αποχώρηση εταιρειών που έχουν υπογράψει συμβάσεις με το ελληνικό Δημόσιο για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην χώρα. Αυτό σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, επειδή υπάρχουν 13 ενεργές Συμβάσεις Παραχωρήσεων. Ήδη η ισπανική Repsol αποχώρησε και τα ΕΛΠΕ σχεδιάζουν να αποχωρήσουν από δύο περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.


 

ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Ο συνδυασμός της απολιγνιτοποίησης με την εγκατάλειψη των προσπαθειών για έρευνα και παραγωγή φυσικού αερίου, καθιστά τη χώρα απόλυτα εξαρτώμενη από εισαγωγές φυσικού αερίου τα επόμενα 30-50 χρόνια, για τις μονάδες βάσης ηλεκτρικής ενέργειας που δεν μπορούν να υποκατασταθούν από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Σε μία περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που σφύζει από ερευνητική και παραγωγική δραστηριότητα, ιδιαίτερα για φυσικό αέριο, η Ελλάδα αντίθετα, με την κατάργηση της ερευνητικής δραστηριότητας, απεμπολεί στην ουσία κυριαρχικά της δικαιώματα, καθιστώντας και την οριοθέτηση της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας χωρίς νόημα (Δίκαιο Θάλασσας 1982).

Απομακρύνεται από συνέργειες και συμμετοχές για την ανάπτυξη της περιοχής σε ενεργειακό κόμβο με Αίγυπτο, Ισραήλ, Λιβύη και Κύπρο και αφήνει ελεύθερο το πεδίο στις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις.

Να σημειωθεί πως τυχόν μη εκμετάλλευση των δυνητικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως δικαιολογητική βάση από όλους εκείνους που υποστηρίζουν την παραχώρηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Τουρκία. Γεγονός που οδηγεί στην γεωπολιτική μας εξάλειψη από τον χώρο που για χιλιετίες ο ελληνισμός έζησε και αναπτύχθηκε.

Η επίκληση δήθεν περιβαλλοντικών κινδύνων είναι απόλυτα ατεκμηρίωτη. Η πετρελαϊκή βιομηχανία διεθνώς εφαρμόζει τα υψηλότερα standards ασφάλειας και περιβαλλοντικής μέριμνας δραστηριοποιούμενη στις πλέον ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη, ενώ στην Ελλάδα το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περιοχή εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου του θαλάσσιου κοιτάσματος “Πρίνος” για 40 χρόνια, σε μια άκρως τουριστική περιοχή (Κόλπος Καβάλας και Θάσος).

Όσον αφορά το αναφερόμενο, δήθεν απαγορευτικό, υψηλό κόστος των ερευνών, ας υπενθυμίσουμε στους αρμόδιους ότι αυτό το αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου οι ανάδοχοι μαζί με το ρίσκο, ενώ η παραχωρούσα το δικαίωμα χώρα εισπράττει το μερίδιό της όπως προβλέπεται από την σύμβαση. Η αστάθεια της ενεργειακής πολιτικής ταλανίζει για πολλές δεκαετίες την χώρα μας, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ενεργειακή της ασφάλεια, την αξιοπιστία και την οικονομία της.

Το άρθρο συνυπογράφουν οι:
>Τερέζα Φωκιανού, Πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της FLOW Energy Α.Ε., πρόεδρος της Επιτροπής Υδρογονανθράκων του ΙΕΝΕ και πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου – Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων Α.Ε.
>Δρ. Ηλίας Κονοφάγος, Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, αντιπρόεδρος της FLOW Energy A.E. και πρώην γενικός διευθυντής ΕΛΠΕ Α.Ε.
>Δρ. Γιάννης Μπασιάς, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων).
>Δρ. Μάρκος Λουκογιαννάκης, πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕΥ, πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ-Βιώσιμη Ανάπτυξη και πρώην γενικός διευθυντής των ΕΛΠΕ Αιγύπτου.
>Γιάννης Γρηγορίου, πρώην διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.
>Δρ. Γιώργος Φίλης, επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Ledra College της Λευκωσίας.

defence-point.gr

Υ.Γ 

 

Διευκρινίζεται πως επίσημη διόρθωση-διευκρίνηση των δηλώσεων Νίκου Δένδια στο "Arab News", δεν υπήρξε από τον ίδιο, ούτε από το ΥΠΕΞ, αλλά από "διπλωματικές πηγές" όπως ανέφεραν όλα τα "μεγάλα" και γνωστά ΜΜΕ...

Διαβάστε και ακούστε στη  συνέχεια την συνέντευξη του Άγγελου Μαυροματίδη στις 28/4/2021στον 9,84


Ο Άγγελος Μαυροματίδης, γεωλόγος και ίσως ο τελευταίος άνθρωπος που εργάστηκε με την εταιρεία «enterprise oil» , την εταιρεία που πραγματοποίησε από ότι φαίνεται, και δυστυχώς, όπως είπε την τελευταία ελληνική ερευνητική γεώτρηση (Δημητρα-1,Ιωαννινα, 2001), μίλησε στον 98.4. 

Όπως είπε , συνάδελφοι του ειδικοί στα ενεργειακά επί του πεδίου, ενεργειακοί κολοσσοί και ενεργειακές χώρες παραγωγοί, γελάνε με τα όσα εκφέρουν Έλληνες πολιτικοί σε θέσεις ευθύνης, με τα οποία κλείνουν πριν καν ανοίξει την «πόρτα» στην έρευνα και την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου της χώρας μας, την ώρα που όλες οι γειτονικές μας χώρες σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο, κάνουν ότι μπορούν για να στηρίξουν και τις οικονομίες τους με ενεργειακή αυτάρκεια. Ο κ. Μαυροματίδης , είπε πως όλα δείχνουν στην Ελλάδα , ότι πράγματι έρχεται το τέλος της έρευνας υδρογονανθράκων που ούτε καν άρχισαν ουσιαστικά, και αυτό είναι κρίμα για την Ελλάδα, τους νέους και ίσως ειδικά για την Κρήτη! Είπε ακόμη πως για τους Έλληνες του εξωτερικού το μόνο ίσως κακό θα είναι να ντρεπόμαστε να λέμε ότι δεν υπάρχει έρευνα φυσικού αερίου, στην Ελλάδα (κάτι που είναι καμάρι, για Έλληνες υπουργούς δυστυχώς) την ώρα που οι γείτονες μας οι Τούρκοι κάνουν έρευνες και στη Μεσόγειο, προφανώς και για γεωπολιτικούς λόγους. Κατά τα άλλα όμως , οι Έλληνες πολίτες, θα πληρώσουν το τίμημα με τις εισαγωγές, φυσικού αερίου, πετρελαίου, ανεμογεννητριών και ρεύματος από λιγνίτη άλλων χωρών, στο όνομα της μείωσης του λεγόμενου «αποτυπώματος του άνθρακα». Στη συνέντευξη αναλύθηκε επίσης, ότι 

1. ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ 140 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΒΑΡΕΛΙΑ ΕΤΗΣΙΩΣ...ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΝΩ ΤΩΝ $ 9 ΔΙΣ 

2. ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ 10 ΔΙΣ Μ3 ΚΑΚΙΣΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΟΣ ΦΥΣΚΟ ΑΕΡΙΟ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ $ 3 ΔΙΣ 

3. ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΛΙΓΝΙΤΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 

4. ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΛΙΓΝΙΤΗ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 10% ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ ΣΕ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ 5. ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΡΕΥΜΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 3% ΑΠΟ ΤΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΩΣ ΚΑΙ 20% ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ. 

Οι ΑΠΕ συμμετέχουν- καλύπτουν το πολύ το 14% των ολικών ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας και καλύπτουν μόνο το 30% περίπου, των αναγκών στη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και όχι των ολικών αναγκών της Ελλάδας σε ενέργεια, με ότι σημαίνει αυτό για το ανεδαφικό του «μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα», αλλά και για κέρδη από τις εισαγωγές των μεσαζόντων για όλα τα παραπάνω.

Σχόλια

  1. Μετά από όλα αυτά που ακούμε και διαβάζουμε, καταλαβαίνω ότι η συμφωνία με τους Τούρκους, την ΕΕ και τις ΗΠΑ είναι: Δε ψάχνετε εσείς Έλληνες για πετρέλαιο στο Αιγαίο.Εσείς Τούρκοι δεν θα ζητάτε ότι σας κατέβει στο κεφάλι.Τα πράγματα να μείνουν ως έχουν δηλαδή. Έλα όμως που η Τουρκία έχει ερευνητικά και τρυπάνια. Τι θα πει ο κος Δένδιας όταν σε κανα εξάμηνο τρυπήσουν οι Τούρκοι σε μη ορισμένο από δικό μας λάθος, δυνητικά δικό μας βυθό; Τι κάνετε ρε γείτονες θα μας λερώσετε τα νερά; Βρε είναι αυτή πολιτική; Μη μου πείτε ότι συμφωνήσατε κάτι τέτοιο! Τέτοια εθνική υποχώρηση γίνεται μονο από ηττημένο σε πόλεμο, που τον βάζουν να υπογράψει άρον-άρον για να αποφύγει μεγαλύτερη καταστροφή. Βρε, ευρωπαίοι εγγλέζοι και αμερικάνοι αυτό θέλουν. Να μην διεκδικήσει η Ελλάδα τα δίκαιά της, οι Τούρκοι να τα πάρουν όλα, το μισό Αιγαίο, τη μισή Κύπρο, ΑΟΖ (αφού εμείς την απεμπολίσαμε ήδη με τη δήλωση Δένδια) κ.λ.π. και μετά να ησυχάσουν. Αυτό θέλουν πρωτίστως όμως και οι "σύμμαχοί" μας για να μην χάσουν τους Τούρκους. Θα την πληρώσουμε εμείς δηλαδή άμεσα, αν δεν αλλάξουμε ΤΩΡΑ ρότα. Εν καιρώ θα καταλάβουν και οι "σύμμαχοί" μας,όταν οι Τούρκοι θα τους την κάνουν για Κίνα μεριά, αλλά δυστυχώς θα είναι αργά, όπως τότε που τους παρέδωσαν τα στενά. Τόσο, αλαφρόμυαλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.