Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021

Θα κάνει λόγο για “γενοκτονία" Αρμενίων ο Μπάιντεν ;

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung πιθανολογεί ότι σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο ο Αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει να αναγνωρίσει την σφαγή των Αρμενίων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως γενοκτονία. “Αυτό το βήμα θέλει να το κάνει αύριο, Σάββατο, ανήμερα της συμπλήρωσης 106 χρόνων από τη σφαγή”, επισημαίνει ο αρθρογράφος. “Με αυτόν τον τρόπο υλοποιεί μια προεκλογική υπόσχεση, την οποία έδωσε πριν από ένα χρόνο, επισημαίνοντας ότι σιωπή σημαίνει συνενοχή”. Και η Τουρκία; “Η Τουρκία ως εταίρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, αντιδρά συνεχώς με αρνητισμό σε τέτοιες εξαγγελίες” σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. “Αρχές της εβδομάδας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι εάν οι ΗΠΑ επιθυμούν χειροτέρευση των διμερών σχέσεων, είναι δική τους υπόθεση. Η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε με την επισήμανση ότι ο Μπάιντεν θα κάνει δηλώσεις αύριο Σάββατο”.

Η FAZ κάνει και μια σύντομη αναδρομή υπενθυμίζοντας τα δραματικά γεγονότα του 1915 και 1916 και τις προσπάθειες της Τουρκίας να εμποδίσει επί χρόνια την αναγνώριση της σφαγής 800.000 μέχρι 1,5 εκ. Αρμενίων ως γενοκτονία. “Παρόλα αυτά γύρω στις 30 χώρες το έκαναν μέχρι τώρα” γράφει.“Στη Γερμανία ο τέως πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ αποκάλεσε το 2015 τη σφαγή των Αρμενίων γενοκτονία και το 2016 ακολούθησε με ψήφισμα και η ομοσπονδιακή βουλή”. Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.