Αύριο η συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου στην Άγκυρα

Αλλαγή στη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογο του την τελευταία στιγμή.

Μια έκτακτη διυπουργική τηλεδιάσκεψη (Εξωτερικών και Αμυνας) του ΝΑΤΟ με θέμα (επισήμως) την έκρυθμη κατάσταση στο Αφγανιστάν, κυρίως όμως (ανεπισήμως) τις ραγδαίες εξελίξεις στο Ουκρανικό, μετέθεσε τελικά την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αγκυρα.

Όπως γράφει η Καθημερινή, η σημερινή συνάντηση ήταν αδύνατον να αποφευχθεί όχι μόνο για την ελληνική αλλά και για την τουρκική πλευρά, η οποία ευελπιστεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τη θέση της στη Μαύρη Θάλασσα προκειμένου να προτείνει στην Ουάσιγκτον ανταλλάγματα που θα ήταν πιθανό να λειτουργήσουν ως παράγοντες εξομάλυνσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Αρχικά, χθες το μεσημέρι, η ελληνική πλευρά επιχείρησε να αντιστρέψει το πρόγραμμα. Δηλαδή, να πραγματοποιηθεί το πρωί η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Αγκυρα και το τετ α τετ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη να μετατεθεί προς το μεσημέρι, ώστε μέχρι το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών να επιστρέψει στην Αθήνα και να μεταβεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο θα συμμετάσχουν στην τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ.

Έπειτα από ανταλλαγή αρκετών τηλεφωνημάτων ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, αλλά και με την προσοχή στραμμένη στις Βρυξέλλες (ΝΑΤΟ), αποφασίστηκε τελικά το ταξίδι του κ. Δένδια να πραγματοποιηθεί… σε δύο δόσεις. Σήμερα το πρωί ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη όχι στο Φανάρι, αλλά στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, όπου στεγάζεται το γενικό προξενείο της Ελλάδας. Εν συνεχεία θα επιστρέψει στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ. Και αύριο (μετά το μεσημέρι) θα μεταβεί στην Αγκυρα προκειμένου να συναντηθεί με τον Τσαβούσογλου. Ο τελευταίος επέλεξε το πρωί της Πέμπτης να μεταβεί στα Κατεχόμενα για να επιστρέψει το απόγευμα στην τουρκική πρωτεύουσα για τη συνάντηση με τον κ. Δένδια.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Νίκος Δένδιας, κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Άγκυρα αύριο, θα έχει κατ'ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και αμέσως μετά τις διευρυμένες συνομιλίες θα γίνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο, περίπου γύρω στις 19:00.

Από Ελληνικής πλευράς, στην αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και η υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει μετά, προς τιμήν του Υπουργού Εξωτερικών, δείπνο "ιφτάρ", λόγω της έναρξης του ραμαζανιού. Αναφορικά με την ημερήσια διάταξη των συνομιλίων, αναμένεται συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Λιβύη και τη Συρία.

Σχόλια