Οι πολιτικές Ρωσίας και Κίνας να περιορίσουν την τουρκική επιρροή στην κεντρική Ασία...

Ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός στην Κεντρική Ασία εντείνεται, με τους δύο πιο σημαντικούς μακροχρόνιους αντιπάλους, τη Ρωσία και την Κίνα, να αντιμετωπίζουν τώρα την αυξανόμενη δύναμη ενός τρίτου της Τουρκίας... 

Έτσι, η Μόσχα και το Πεκίνο εργάζονται για να περιορίσουν την επιρροή της Άγκυρας σε αυτήν την περιοχή....αλλά ο καθένας προσπάθησε να το πράξει χωρίς να υπονομεύσει την αντίστοιχη θέση του σε ολόκληρη την περιοχή ή με ελπίδες να χρησιμοποιήσει την Τουρκία για δικούς της σκοπούς, όπως η καλλιέργεια μιας αντιδυτικής συμμαχίας. 

Αυτός ο συνδυασμός σημαίνει πρώτα απ 'όλα, ότι αυτός ο ανταγωνισμός απέχει πολύ από ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος για οποιονδήποτε από τους συμμετέχοντες και έτσι ο κοινός πειρασμός να δηλώνει ο καθένας «νικητής» είναι αναμενόμενος. Αντ 'αυτού, σε αυτήν την τελευταία έκδοση του «υπέροχου παιχνιδιού», καθένας από τους παίκτες θέλει να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέσω ήπιας δύναμης και οικονομικής προόδου χωρίς να χρειάζεται να απορροφήσει τις απώλειες που σίγουρα θα συνεπαγόταν μια πιο προχωρημένη περιφερειακή θέση. Επομένως, καθεμία από τις χώρες της Κεντρικής Ασίας είναι τώρα σε θέση να παίξει με αυτές τις εξωτερικές δυνάμεις ενάντια στην άλλη και επομένως, να ενισχύσει την ανεξαρτησία της. 

Η Τουρκία προωθεί τον εαυτό της πολιτιστικά, πολιτικά και οικονομικά σε ολόκληρη την περιοχή, υποδηλώνοντας ότι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας έχουν περισσότερα κοινά από αυτήν παρά με την Κίνα ή τη Ρωσία. Αυτή η εκστρατεία γίνεται πηγή έντασης και με τους δύο. Η Ρωσία εν τω μεταξύ, συμμετέχει σε μια ποικιλία προγραμμάτων ασφαλείας που έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν ότι, θα συνεχίσει να είναι η κυρίαρχη δύναμη στην Κεντρική Ασία όσον αφορά τη σκληρή δύναμη. Ωστόσο, η Κίνα επεκτείνει σιγά-σιγά τον στρατιωτικό της ρόλο και την ασφάλειά της, ειδικά στη μία μη τουρκική χώρα της περιοχής, το Τατζικιστάν. Και οι τρεις - Ρωσία, Κίνα και Τουρκία - αντιμετωπίζουν προβλήματα μεταξύ τους, τόσο στην περιοχή όσο και γενικότερα...ως εκ τούτου, βλέπουν τους άλλους ως πιθανή απειλή, αλλά και ως απαραίτητο συνεργάτη. Κατά συνέπεια αυτό το παιχνίδι δείχνει ότι θα συνεχιστεί για καιρό..

The Jamestown Foundation

Σχόλια