Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Lockdown: Τι αλλάζει από σήμερα – Ποιους κωδικούς πρέπει να προσέξετε

 

Lockdown μέσα στο lockdown εφαρμόζεται από σήμερα (4/3) στις 6 το πρωί, και θα διαρκέσει μέχρι και την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6 το πρωί.

Αναπροσαρμογές στους κωδικούς μετακίνησης (sms), χιλιομετρικά όρια, απαγορεύσεις  γάμων και βαφτίσεων και αθλητική άσκηση, είτε με τα πόδια είτε με ποδήλατο περιμετρικά της οικίας του πολίτη, είναι τα βασικά σημεία των νέων μέτρων.

Κυβέρνηση και Επιτροπή Λοιμωξιολόγων αποφάσισαν ότι για να περιοριστεί η διασπορά του ιού, και να αποσυμφορηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα πρέπει οι πολίτες ουσιαστικά να περιοριστούν εντός του οικείου τους δήμο,υ και σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας τους, και αυτό για τις μετακινήσεις τους για βασικά αγαθά, τραπεζικές συναλλαγές και άθληση.

Δεν είναι λίγοι όσοι μιλούν για κοροϊδία και υποκρισία από την πλευρά της κυβέρνησης, υπό την άποψη ότι ο συγκεκριμένος περιορισμός, δηλαδή της απαγόρευσης της μετακίνησης από δήμο σε δήμο, ίσχυε κανονικά και «με τη βούλα» σε όλα τα lockdown, αλλά «διαφοροποιήθηκε» και αφέθηκε ανοιχτό μετά τη βόλτα του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα.

Τι αλλάζει στα sms – Πώς θα πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις

  • SMS 2: για μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ) θα πραγματοποιείται μετακίνηση μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας
  • SMS 3: για μετάβαση σε τράπεζες θα πραγματοποιείται μετακίνηση μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας
  • SMS 6: για σωματική άσκηση ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο
  • SMS 4: μετακίνησης για παροχή βοήθειας, κατά τον έλεγχο θα ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις

Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ.: «Δεν ισχύει το όριο των 2 χιλιομέτρων εντός του δήμου»

«Με τα πόδια αν θέλουμε να πάμε από την Αγία Παρασκευή στη Γλυφάδα και στο Σούνιο μπορούμε, αρκεί να μην έχουμε πάρει κάποιο μέσο, όπως το αυτοκίνητο», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Θοδωρής Χρονόπουλος, με αφορμή τα νέα μέτρα και τους κωδικούς μετακίνησης.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χρονόπουλος, οι αστυνομικοί περιμένουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση για να δουν τι ακριβώς ισχύει, αλλά και για τον τρόπο που θα διενεργούν τους ελέγχους.

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι, «τα δύο χιλιόμετρα δεν έχουν να κάνουν με το όριο στους δήμους, η μετακίνηση μας μέσα στους δήμους θα επιτρέπεται ανεξαρτήτως χιλιομετρικών αποστάσεων», ενώ είπε ότι, όσο αφορά στον κωδικό 6 για άσκηση, δεν υπάρχει περιορισμός αποστάσεων για κάποιον που μετακινείται με τα πόδια ή το ποδήλατο.

«Με τα πόδια αν θέλουμε να πάμε από την Αγία Παρασκευή στη Γλυφάδα και στο Σούνιο μπορούμε, αρκεί να μην έχουμε πάρει κάποιο μέσο, όπως το αυτοκίνητο», είπε σχετικά.

Όσο αφορά στον κωδικό 4, είπε πως, «δεν προκύπτει περιορισμός ως προς το δήμο ή το άτομο στο οποίο παρέχουμε βοήθεια. Όμως είναι δύσκολη εξίσωση, είναι κάτι άμεσης ανάγκης και μας φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση και είναι άδικο για εκείνους που πραγματικά μετακινούνται για λόγους ανάγκης».

Σχολεία και τελετές

  • στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο)
  • αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαφτίσεων αλλά και μνημόσυνων
  • με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων

Σχετικά με τα σχολεία στις περιοχές αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) είναι σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία των λυκείων, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) είναι σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων και βαθμίδων εκπαίδευσης (εξαιρουμένης της ειδικής αγωγής).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.