Άκης Τσελέντης : Περί "Ρηγματοφιλολογίας"...

Στην "ρηγματοφιλολογία" αναφέρθηκε ο καθηγητής Άκης Τσελέντης και Δντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, γράφοντας στην σελίδα του στο facebook:
 
"Επειδή τις τελευταίες μέρες ακούστηκαν πολλά για νέους ανεξάρτητους σεισμούς και για δήθεν καινούργια άγνωστα ρήγματα στην Ελασσόνα θέλω να σας ενημερώσω ότι η μόνη επιστήμη η οποία μπορεί να εντοπίσει ρήγματα σε μεγάλα βάθη που δεν έχουν επιφανειακή εμφάνιση είναι η Γεωφυσική και η Σεισμολογία.
Είναι χρήσιμη η Γεωλογία αλλά για την πλήρη αποτύπωση ενός ρήγματος απαιτούνται ειδικές γεωφυσικές τεχνικές όπως άλλο η ψηλάφηση και άλλο ο εντοπισμός ενός όγκου με μαγνητική τομογραφία.
Το διάστημα που έχω την τιμή να προΐσταμαι στο Γεωδυναμικό έχουμε αναπτύξει κατά πολύ τον τομέα της Γεωφυσικής έρευνας και έχουμε φέρει τελευταίου τύπου μηχανήματα και μπορούμε πραγματικά να χαρτογραφούμε ρήγματα σε πολύ μεγάλα βάθη.
Οι παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν τον Γεωφυσικό εντοπισμό ενός ρήγματος στην Αθήνα σε μία περιοχή από την οποία θα περνούσε η σήραγγα του μετρό. Βλέπετε τίποτα ρήγμα στην επιφάνεια; Και όμως υπήρχε ένα πολύ μικρό όπως φάνηκε από την έρευνα.




Απαιτείται λοιπόν πολλή προσοχή πριν ανακοινώνουμε για νέους κλάδους ρηγμάτων, για νέα επίκεντρα, για μετανάστευσης σεισμών για 1 λεπτό δημοσιότητας στα ΜΜΕ και να ξεσηκώνουμε τον κόσμο.
Το Γεωδυναμικό από την πρώτη στιγμή είπε την πραγματικότητα γιατί είχε δουλέψει παλιά στην περιοχή του σεισμού και γιατί αξιοποίησε τις καταγραφές στο πυκνό δίκτυο σεισμογράφων το οποίο διαθέτει.
Δεν ήταν δυο διαφορετικά ρήγματα αλλά ένα συγκεκριμένο ρήγμα δηλαδή συγκεκριμένος σεισμογόνος χώρος όπου πρώτα έσπασε το ΝΑ κομμάτι προκαλώντας το σεισμό των έξι Ρίχτερ και μετά το ΒΔ με τον μετασεισμό (η δίδυμο σεισμό) των 5,9 Ρίχτερ, έτσι απλά.

Σχόλια