Τρέχουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις με Αίγυπτο...

Ταξίδι-αστραπή Νίκου Δένδια σε Κάιρο και Λευκωσία! Επίσκεψη του ΥΠΕΞ μετά τη «σφήνα» της Τουρκίας για επαναπροσέγγιση των σχέσεων της με την Αίγυπτο

Στην φωτογραφία ο Ν. Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σ. Σούκρι κατά την υπογραφή της συμφωνίας για ΑΟΖ Ελλάδος – Αιγύπτου, που φυσικά άφησε εκτός το ανατολικό άκρο, τον 28ο μεσημβρινό, το Καστελόριζο, με αποτέλεσμα αυτά που ζούμε σήμερα.

Την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Κάιρο την προσεχή Δευτέρα ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Παπαϊωάννου. Το ταξίδι-αστραπή είναι ξεκάθαρο ότι συνδέεται με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, τόσο με την επιδιωκόμενη από την Τουρκία προσέγγισή της με την Αίγυπτο, προκειμένου να «σπάσει» το μέτωπο που έχει δημιουργηθεί εναντίον της, όσο και με την προοπτική της ενεργειακής συμφωνίας μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, που θα καταστήσει σχεδόν όνειρο θερινής νυκτός τη λειτουργία του EastMed, στον οποίο τόσο πολλά έχει επενδύσει η ελληνική στρατηγική.
Ο κ. Παπαϊωάννου, βέβαια, σημείωσε ότι η συχνότητα των επαφών και της επικοινωνίας των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου κ. Σούκρι αλλά και των επισκέψεων του Νίκου Δένδια στο Κάιρο υποδηλώνει τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Υπενθύμισε την επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τον περασμένο Νοέμβριο, την επίσκεψη του Σάμεχ Σούκρι τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα και την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο τον περασμένο Αύγουστο.
Παρ’ όλα αυτά, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αναπληρώσει τις συνέπειες από την αλλαγή της στάσης της έναντι της Τουρκίας από τον Αύγουστο και να καταστήσει σαφές στην Αίγυπτο ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να αναλάβει ρόλο ρυθμιστή στην ευρύτερη περιοχή.
Η Αθήνα τρέχει να προλάβει τώρα τα απόνερα της υπακοής της στα κελεύσματα «να τα βρει με την Τουρκία», καθώς η συγκεκριμένη στάση της ήταν φυσικό να προκαλέσει δεύτερες σκέψεις και στην Αίγυπτο, η οποία, όπως κάθε χώρα, έχει ως προτεραιότητα να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα. Επιπρόσθετα, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι ο αγωγός μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου δεν είναι ανταγωνιστικός προς τον East Med, ο προβληματισμός που επικρατεί σε Λευκωσία και Αθήνα είναι χαρακτηριστικός των φόβων που υπάρχουν. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την επιστροφή του από το Κάιρο ο Ν. Δένδιας θα επισκεφθεί και τη Λευκωσία, προκειμένου Ελλάδα και Κύπρος να συντονίσουν τη στάση τους εν όψει τόσο της άτυπης Πενταμερούς στη Γενεύη όσο και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις 22 Μαρτίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 του ίδιου μήνα, οπότε θα συζητηθούν τα ευρωτουρκικά.

Σχόλια