Περί βιβλιοθηκών... αρχείων και μνήμης

Το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα

Σημαντικοί φορείς στη διατήρηση της μνήμης των ανθρώπων και των κοινωνιών, εκτός από τις βιβλιοθήκες, είναι και τα αρχεία. Μέσα σ’ αυτά βρίσκεται ο πλούτος της οργανωμένης Πολιτείας, ταυτόχρονα με την ιστορία της ζωής των ανθρώπων που την απαρτίζουν. Μια δράση που εμπλουτίζει αυτή ακριβώς τη μνήμη θα παρουσιάσουμε σήμερα.

"Το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Λάρισας συλλέγουν γραπτές και προφορικές μαρτυρίες σχετικά με την εμπειρία των σεισμών στη Λάρισα.

Οι σεισμοί που έπληξαν την πόλη μας τον Μάρτιο του 2021, εν μέσω της πανδημίας, αποτελούν ένα ιστορικό γεγονός και ακόμα έναν κρίκο στην αλυσίδα των φυσικών καταστροφών - σεισμών που έχουν πλήξει τη Λάρισα εδώ και αιώνες. Ο Μύλος του Παππά είναι ένα από τα εμβληματικά κτήρια - μάρτυρας σεισμών και ιστορικών γεγονότων εδώ και δεκαετίες.

Το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα σε όσους και όσες επιθυμούν να μοιραστούν την προσωπική τους ιστορία από την εμπειρία των πρόσφατων σεισμών. Παράλληλα θα θεωρηθούν πολύτιμες οι μαρτυρίες (γραπτές και προφορικές) των ανθρώπων που βίωσαν τους σεισμούς του 1941, αλλά και τους σεισμούς των δεκαετιών 1950 και 1960 στην πόλη μας.

Ο σκοπός του εγχειρήματος είναι η δημιουργία ενός ευρύτερου αρχείου μαρτυριών για τους ιστορικούς του μέλλοντος, το οποίο θα διατηρηθεί στα ΓΑΚ Λάρισας. Παράλληλα, το εγχείρημα αποσκοπεί στον αναστοχασμό και στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και στην ανάδειξη της πολυφωνικότητας των μαρτυριών.

Με την ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος, το οποίο θα πλαισιωθεί από φωτογραφικό και άλλο αρχειακό υλικό από παλιότερους σεισμούς, το Μουσείο και τα ΓΑΚ Λάρισας προγραμματίζουν τη διοργάνωση σχετικής περιοδικής έκθεσης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν γραπτές, ηχογραφημένες ή βιντεοσκοπημένες τις ιστορίες του σεισμού αλλά και οτιδήποτε επιθυμούν να συναποτελέσει τμήμα του αρχείου στη διεύθυνση mouseiomylou@larissa.gov.gr ή στη σελίδα του Μουσείου στο Facebook Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων.

Πληροφορίες στο τηλ. 2410 530083, Τρίτη - Παρασκευή 10 π.μ. - 1 μ.μ.

Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, Μύλος του Παππά, Γεωργιάδου 53, Λάρισα»

Τα αρχεία δεν ασχολούνται μόνο με τη διαφύλαξη και την καταγραφή των μαρτυριών του παρελθόντος. Μπορούν και οφείλουν να είναι παρόντα στα ζητήματα της επικαιρότητας δημιουργώντας έτσι το υλικό τεκμηρίωσης, μελέτης και έρευνας του μέλλοντος. Οι χρόνοι των τεκμηρίων διαπλέκονται σε αλληλουχίες γεγονότων που επηρεάζουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τις ζωές των ανθρώπων. Ο μελετητής αυτών των τεκμηρίων θα μπορεί να έχει μια πληρέστερη εικόνα για τα γεγονότα που εξετάζει, καθώς αυτά θα αποκτούν ρίζες στον ιστορικό χρόνο και σχέσεις με παλιότερα γεγονότα. Μια προσπάθεια άξια, η οποία ευχόμαστε να συγκεντρώσει έναν μεγάλο αριθμό υλικού και τεκμηρίων.

Σχόλια