Κύριε Δένδια αξιοποιήστε και την επιστολή Διεθνούς Αμνηστίας & Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που είναι κόλαφος για την τουρκία...

Σε κοινή επιστολή προς τον Ζοζέπ Μπορέλ, με κοινοποίηση σε όλους τους ΥΠΕΞ της Ε.Ε, την Τρίτη η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προειδοποίησαν την Ε.Ε για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. 

Η συνεργασία σε αυτά τα ζητήματα δεν θα έπρεπε να αποβλέπει στο να αγνοήσει τα «κλιμακούμενα επίπεδα καταστολής στη χώρα», αναφέρει η επιστολή. Οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν την Τετάρτη νομική δράση για να "κλείσουν" το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο, μια κίνηση καταδικασμένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η ενέργεια της Τουρκίας που κλείνει το HDP, είναι απίθανο να αναζωογονήσει τις κυρώσεις της ΕΕ.

Ακολουθεί απόσπασμα της επιστολής... 




Αγαπητέ Ύπατε Εκπρόσωπε, Αγαπητοί Υπουργοί Εξωτερικών, 

Σας γράφουμε πριν από τη συζήτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-26 Μαρτίου για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. 

Χαιρετίζουμε αυτήν την ευκαιρία και σας καλούμε να διασφαλίσετε ότι, οποιεσδήποτε αποφάσεις σχετικά με τη μελλοντική ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας να λαμβάνουν πλήρως υπόψη την απότομη υποβάθμιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών και να θέτουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο αυτών των σχέσεων. 

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, για να προωθήσουν γνήσιες μεταρρυθμίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, προτρέποντας τις αρχές να προχωρήσουν πέρα ​​από την απλή ρητορική και τους ισχυρισμούς χωρίς εφαρμογή γενικών αρχών - που πρόσφατα απεικονίζονται στο σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Ανησυχούμε ότι τον τελευταίο χρόνο, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία φαίνεται να απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό και από τις συζητήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου της ΕΕ με τις τουρκικές αρχές. Αντιθέτως, αυτές οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στον τομέα της μετανάστευσης. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για τους ευρωπαίους ηγέτες να αντιμετωπίσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, τα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρουσίασαν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας με τις τουρκικές αρχές, ενώ δεν έλαβαν υπόψη τα αυξανόμενα επίπεδα καταστολής στη χώρα. 

Με τον τρόπο αυτό, οι ηγέτες της ΕΕ πρότειναν ότι οι ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρούνται δευτερεύουσες ή χωριστές από τις ευρύτερες προσπάθειες της ΕΕ για συνεργασία με τις αρχές. Αυτά τα σήματα δεν έρχονται σε αντίθεση μόνο με τις δεσμεύσεις εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και των κρατών μελών της, αλλά είναι αντίθετα με την εμπλοκή της ΕΕ στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία σε άλλα επίπεδα....

Σχόλια