Σκάνδαλο: Εκλέκτορες του ΟΗΕ επέλεξαν τον τουρκόφιλο πρωθυπουργό της Λιβύης με λάδωμα

Βαριές σκιές πάνω από την ανάδειξη του φιλότουρκου Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα στη θέση του μεταβατικού πρωθυπουργού της Λιβύης ρίχνει έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ.

Έκθεση που έδωσαν στο φως της δημοσιότητας μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Γαλλικό Πρακτορείο και η οποία αμφισβητεί ανοιχτά τη νομιμότητα της εκλογής του.

Ο λόγος είναι πως επιβεβαιώνει ότι τουλάχιστον τρία άτομα που συμμετείχαν στο Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου για τη Λιβύη εξαγοράστηκαν ώστε να ψηφίσουν τελικά τον Ντμπέιμπα στη θέση του μεταβατικού πρωθυπουργού – που, όπως όλα δείχνουν, ετοιμάζεται να εξυπηρετήσει απόλυτα την τουρκική ατζέντα στην περιοχή, τηρώντας όσα προβλέπει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ!

Όπως μεταδίδουν το libyaobserver.ly και διεθνή μέσα ενημέρωσης, λοιπόν, επικαλούμενα τις αναφορές του Γαλλικού Πρακτορείου, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Τύνιδα δύο από τους συμμετέχοντες πρόσφεραν «από 150.000 έως 200.000 δολάρια σε τουλάχιστον τρία μέλη του φόρουμ, εάν δεσμεύονταν να ψηφίσουν τον Ντμπέιμπα ως πρωθυπουργό», σύμφωνα με την έκθεσή τους, που θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας προσεχώς.

Η έκθεση, απόσπασμα της οποίας περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, εκπονήθηκε από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένοι με την εξέταση παραβιάσεων του διεθνούς εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη. Οι ειδικοί ανέφεραν σε αυτή ότι ένας από τους αντιπροσώπους «εξερράγη θυμωμένος στο λόμπι του Four Seasons Hotel, στην Τύνιδα, όταν άκουσε ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες μπορεί να έχουν λάβει έως και 500.000 δολάρια ως αντάλλαγμα για την ψήφο τους στον Ντμπέιμπα, ενώ αυτός πήρε μόνο 200.000 δολάρια»!

Το περιστατικό αυτό επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κι ένας από τους συμμετέχοντες στις συνομιλίες, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δηλώνοντας πως ήταν μάρτυρας του επεισοδίου και εκφράζοντας συγχρόνως τον θυμό και την αγανάκτησή του για την «απαράδεκτη διαφθορά, σε μια εποχή κατά την οποία η Λιβύη διέρχεται μεγάλη κρίση».

Από την πλευρά του, πάντως, ο ορισθείς ως μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της κυβέρνησής του, σημείωνε πως «τα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν τις προσπάθειες να διαταραχθεί η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης και επίτευξης εθνικής συναίνεσης, και να διακοπεί η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, υιοθετώντας την προσέγγιση της διάδοσης φημών, ψευδών ειδήσεων και παραποίησης των γεγονότων». Τόνιζε, δε, πως η διαδικασία «πραγματοποιήθηκε με απόλυτη διαφάνεια».

Σχόλια