Αναθεώρηση-επέκταση της συμφωνίας ΑΟΖ με Αίγυπτο...

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, που φαινόταν ότι δεν θα είναι καλές για τα εθνικά θέματα της Ελλάδας, τόσο με την επιδιωκόμενη από την Τουρκία προσέγγισή της με την Αίγυπτο, προκειμένου να σπάσει το μέτωπο που έχει δημιουργηθεί εναντίον της, όσο και με την προοπτική της ενεργειακής συμφωνίας μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ που θα καταστήσει σχεδόν όνειρο θερινής νυκτός την λειτουργία του EastMed, οδήγησαν τον Νίκο Δένδια στην εσπευσμένη επίσκεψη στο Κάιρο και στη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση, που διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα, οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών επιβεβαίωσαν άλλη μία φορά τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.

Αργά το βράδυ όμως προέκυψε μια σημαντική εξέλιξη-έκπληξη. Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open, ο κ. Δένδιας ήρθε σε συμφωνία με την αιγυπτιακή πλευρά να αναθεωρηθούν η προηγούμενη συμφωνία και οι σχετικοί χάρτες ώστε να καλύπτονται οι ελληνικές απαιτήσεις και να μην υπάρχει «χώρος» που θα εκμεταλλευτούν οι Τούρκοι. Έτσι στη συμφωνία για την ΑΟΖ φαίνεται ότι θα αναγνωρίζονται η επήρεια του Καστελόριζου και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί και επίσημα, θα πρόκειται για θετικότατη εξέλιξη!

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, καταγράφηκε ταύτιση των απόψεων των δύο χωρών στα περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση στο θέμα της Λιβύης και γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ, μετά το Κάιρο, επισκέφθηκε την Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και προέβη σε δηλώσεις σχετικά με όσα συζήτησε με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών: «Μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε για τις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις, σχέσεις εγκάρδιες, στενότατες, σχέσεις οι οποίες βασίζονται και στη διαπροσωπική σχέση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Αλ Σίσι» είπε ο κ. Δένδιας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο επίμαχο θέμα, που απασχολεί την Ελλάδα: «Το θέμα που δημιουργήθηκε από μια πρόσφατη προκήρυξη οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά στην ανατολική Μεσόγειο είναι καθαρά τεχνικό, που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά. Η ελληνική πλευρά το θεωρεί, επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς, ένα θέμα που έχει επιλυθεί».

Σχόλια