Κρίσιμες οι επόμενες ώρες: Έρχονται νέα μέτρα, αυξάνονται οι σκέψεις για ολικό lockdown (video)

Την έντονη ανησυχία τους έχουν εκφράσει ειδικοί για τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που έχει παρατηρηθεί στη χώρα μας από την προηγούμενη εβδομάδα, με την κυβέρνηση και τους λοιμοξιωλόγους να συζητάνε ποιο θα είναι το πιο αποτελεσματικό κοκτέιλ μέτρων προκειμένου να ελεγχθεί η πανδημία του κορωνοϊού, βάζοντας στο τραπέζι ακόμη και το ενδεχόμενο για ένα πιο αυστηρό lockdown.

Μανώλης Δερμιτζάκης: Έρχονται νέα μέτρα

Ο καθηγητής γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης σε συνέντευξή του είπε πως η κατάσταση αυτή οφείλεται «στους ανθρώπους που είναι κουρασμένοι» και μάλιστα εξήγησε πως «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αύξηση κινητικότητας δεν μπορεί να συνδυαστεί με μηδενική αύξηση στα κρούσματα. Σκοπός είναι να διαχειριστούμε την αύξηση ώστε να μην πάμε σε μεγάλους αριθμούς απωλειών και νοσηλευόμενων και να αντέξει το σύστημα υγείας».

Παράλληλα ο κ. Δερμιτζάκης εξήγησε τη σημασία που έχουν οι αριθμοί των τεστ για τον κορωνοϊό που διενεργούνται.

«Δεν σημαίνει ότι ο διπλάσιος αριθμός τεστ θα δείξει τον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων. Υπάρχει συνάρτηση της αύξησης των τεστ με την αύξηση των κρουσμάτων. Όσο ψάχνουμε βρίσκουμε αλλά με μικρότερο ρυθμό. Όσο περισσότερα τεστ κάνουμε βρίσκουμε περισσότερα κρούσματα αλλά το ποσοστό των θετικών μειώνεται. Η θετικότητα δεν είναι από μόνη της μια ένδειξη για το πόσο καλά πάμε» είπε και πρόσθεσε λέγοντας πως «το να κάνουμε 500.000 τεστ την ημέρα είναι δύσκολο, γιατί δεν έχουμε συγκεκριμένα σημεία εισόδου και εξόδου από συγκεκριμένο χώρο. Αυτό δουλεύει καλά με συγκεκριμένα σημεία εισόδου και εξόδου. Κάνουμε αρκετά τεστ για να έχουμε καλή εικόνα, αν είχαμε παραπάνω τεστ θα είχαμε καλύτερη εικόνα, όμως δεν φθάνει για τη διαχείριση».

Ο καθηγητής τόνισε πως «στην ουσία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της ημέρας», Αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Στο πρώτο κύμα ο κόσμος είχε το φόβο για τον ιό. Αλλά είχε και την αίσθηση ότι το sms είναι ελεγχόμενο. Τώρα μπορεί κάποιος να στείλει 8 sms για να μετακινηθεί».

Μάλιστα λόγω της νέας επιδημιολογικής εικόνας δεν απέκλεισε το γεγονός να δούμε πιο αυστηρά μέτρα.

«Το ερώτημα είναι ποια μέτρα θα είναι αυτά. Μπορεί να δούμε κλειστά μαγαζιά. Ελπίζω να μη δούμε τα σχολεία κλειστά» καθώς όπως υποστηρίζει και ο ίδιος «δεν υπάρχει ένδειξη στην Ελλάδα ότι τα σχολεία συμμετέχουν δυσανάλογα περισσότερο στη μετάδοση».

«Εάν ελέγχαμε την κινητικότητα θα μπορούσαν και τα μαγαζιά να μείνουν ανοιχτά, και τα σχολεία και κάποιες δραστηριότητες. Όμως επειδή δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κινητικότητα κλείνουμε πολύ περισσότερα από ότι χρειάζεται ώστε ο κόσμος να μη βγαίνει έξω» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο άνοιγμα δραστηριοτήτων δεν συνεπάγεται και μεγαλύτερο συνωστισμό.

Ο κ. Δερμιτζάκης εκτίμησε ότι «εάν τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά σε συνδυασμό με την εστίαση να λειτουργούσε σε ανοιχτούς χώρους θα υπήρχε μικρότερος συνωστισμός, γιατί ο κόσμος θα είχε περισσότερες διόδους».

Αναφορικά με τον εμβολιασμό ο καθηγητής τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών.

«Όταν κάποιος αποφασίζει να δουλέψει στον υγειονομικό χώρο έχει και κάποιες υποχρεώσεις. Να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους υγειονομικούς. Δεν θα έλεγα γενικά και για πάντα. Αλλά στη συγκεκριμένη συγκυρία δικαιολογείται απόλυτα. Στην Ελλάδα το θέμα των εμβολιασμών έμπλεξε με συνδικαλιστικά ενδιαφέροντα. Και αυτό είναι πολύ κακό και πρέπει να σταματήσει άμεσα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχόλια