Οι χώρες μπορούν τώρα να αποκτήσουν το F-35 πιο φθηνά

Εδώ είναι αυτό που πρέπει να θυμάστε: Ο κατασκευαστής του αεροσκάφους, Lockheed Martin, έχει εργασθεί για να μειώσει το κόστος βιωσιμότητας ανά ώρα πτήσης κατά περίπου 40 %, πράγμα που σημαίνει ότι στο F-35 θα κοστίζει λιγότερο η ώρα πτήσης, κάτι που είναι αξιοσημείωτο καθώς οι ώρες που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο αναμένεται να αυξηθούν 

Από τη μία πλευρά, το F-35 Lightning II Joint Strike Fighter είναι το αναμφισβήτητα το πιο θανατηφόρο και ευέλικτο αεροσκάφος της σύγχρονης εποχής. Έχουν παραχθεί τρεις μοναδικές εκδόσεις έτσι ώστε το αεροσκάφος να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και των πεζοναυτών των Η.Π.Α. Είναι ένα ευέλικτο αεροσκάφος που έχει ικανότητες παρεμβολής ραντάρ, υπερηχητική ταχύτητα και δυνατότητες στελθ. Έχει υιοθετηθεί ευρέως από τους Αμερικανούς συμμάχους και τους εταίρους και θα μπορούσε να παραμείνει σε λειτουργία έως το 2070. Από την άλλη πλευρά, είναι η πιο ακριβή στρατιωτική πλατφόρμα μέχρι σήμερα και μέχρι το τέλος του προγράμματος θα μπορούσε να κοστίσει 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Για να το θέσουμε σε προοπτική, από τις 31 Αυγούστου, το ομοσπονδιακό χρέος που κατείχε το κοινό ήταν 20,83 τρισεκατομμύρια δολάρια. Από άλλη σκοπιά, αυτό το ποσό των 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κόστος για τη ζωή του αεροσκάφους, το οποίο αναμένεται να είναι από τώρα έως τη δεκαετία του 2070, θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει 3.000 ή περισσότερα αεροσκάφη. Τον περασμένο μήνα, το Κογκρέσο εξέτασε με μια άλλη ματιά το κόστος του F-35, κατά τη διάρκεια ακρόασης  και στο επίκεντρο ήταν το σύστημα λογιστικής πληροφορικής του Joint Strike Fighter. 

Σύμφωνα με το DefenseNews, το Υπουργείο Άμυνας   είχε αναφέρει νωρίτερα φέτος ότι, εκατομμύρια επιπλέον δολάρια δαπανήθηκαν με τη μορφή ωρών εργασίας από στρατιωτικό προσωπικό, για να παρακολουθούν χειροκίνητα τα ανταλλακτικά του αεροπλάνου καθώς συνεχίζει η ηλεκτρονική εφοδιαστική εφαρμογή να έχει προβλήματα. 

Θα μπορούσαν να γίνουν αναβαθμίσεις λογισμικού. 

Νωρίτερα αυτό το μήνα ανακοινώθηκε ότι το πρόγραμμα Tech Refresh 3 για το stealth fighter πέμπτης γενιάς θα περιλαμβάνει αναβάθμιση του πυρήνα του επεξεργαστή και της μνήμης του, καθώς και αντικατάσταση του Panoramic Cockpit Display. Άλλες «βελτιώσεις» θα περιλαμβάνουν μια αναβάθμιση ραντάρ μαζί με ορισμένες τροποποιήσεις υλικών για τη διαχείριση όπλων. 

Η ωρίμανση των αεροσκαφών σημαίνει χαμηλότερο κόστος

Όπως σημείωσε ο Steven P. Bucci, επισκέπτης ερευνητής στο Heritage Foundation, στο Defense News, το DoD μπόρεσε να αξιοποιήσει την αγοραστική του δύναμη και αυτό έχει μειώσει το κόστος κάθε F-35A σε περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, νωρίτερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί. Αυτό σημαίνει ότι το πέμπτης γενιάς F-35 κοστίζει τώρα λιγότερο από το F-15EX, ένα λιγότερο ικανό αλλά ακόμα σημαντικά αναβαθμισμένο αεροσκάφος τέταρτης γενιάς, το οποίο κοστίζει περίπου 88 εκατομμύρια δολάρια το καθένα. Επιπλέον, ο κατασκευαστής του αεροσκάφους, Lockheed Martin, έχει εργασθεί για να μειώσει το κόστος βιωσιμότητας ανά ώρα πτήσης κατά περίπου 40 %, πράγμα που σημαίνει ότι στο F-35 θα κοστίζει λιγότερο η ώρα πτήσης, κάτι που είναι αξιοσημείωτο καθώς οι ώρες πτήσης κάθε χρόνο αναμένεται να αυξηθούν. 

Ωστόσο, δεν είναι όλα καλά τα νέα για το F-35 και την Lockheed Martin. Τον περασμένο μήνα, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι μπορεί να μειώσει την παραγγελία F-35 κατά το ήμισυ. Το αεροσκάφος έχει επίσης γίνει ένα κρίσιμο σημείο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ έχει εκφράσει ανησυχίες για τα σχέδια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να αποκτήσουν το F-35.

(Μετάφραση από άρθρο του Peter Suciu, nationalinterest.org)

Σχόλια