Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2021

COVID-19 :Ελληνικό ενδιαφέρον και για τα εμβόλια από Ρωσία-Κίνα όταν εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Την ώρα που αυξάνεται η ανησυχία για τις μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού παγκοσμίως, οι κυβερνήσεις κάνουν αγώνα δρόμου για να προλάβουν να εμβολιάσουν όσους περισσότερους πολίτες γίνεται σε όσο το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα. Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί το 2,82% του πληθυσμού, ενώ για τον Φεβρουάριο τα ραντεβού ξεπερνούν τα 450.000.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας επισημαίνουν ότι κανένας σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι επιτυχημένος αν δεν υπάρξει σταθερή ροή εμβολίων. Υπάρχει ωστόσο αισιοδοξία ότι θα υπάρξει μία αύξηση της ροής των εμβολίων την άνοιξη καθώς θα έχουν αρθεί κάποια από τα εμπόδια που υπάρχουν τώρα και γιατί ενδεχομένως να έχουν αδειοδοτηθεί και εμβόλια από περισσότερες εταιρείες.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους που συντονίζει την επιχείρηση «Ελευθερία», επισημαίνει ότι μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται παράδοση σημαντικής ποσότητας εμβολίων. Ο κ. Θεμιστοκλέους ξεκαθαρίζει μιλώντας στο euronews ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει τη διαδικασία για να προμηθευτεί το ρώσικο και το κινέζικο εμβόλιο στην περίπτωση που αυτά εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, καθώς θα αποτελέσουν επιπλέον όπλα στην φαρέτρα στην καταπολέμηση κατά της πανδημίας. «Από την στιγμή που θα έχουν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ναι, και η χώρα μας θα πάρει οποιοδήποτε φάρμακο εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αναφερόμενος στις συμφωνίες που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις φαρμακευτικές εταιρείες και στις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί, ο κ. Θεμιστοκλέους, τονίζει: «Κανείς δεν έχει την εμπειρία και πολλά παράγματα θα μπορούσαν να έχουν γίνει καλύτερα. Όλοι δουλεύουμε αυτή τη στιγμή και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βελτιώσουμε τα πράγματα. Όλοι πιέζουμε να έχουμε περισσότερες παραδόσεις, περισσότερα εμβόλια, αλλά θα πρέπει να δούμε και την άλλη πλευρά, η οποία λέει ότι αν δεν ήμασταν μέρος αυτής της ευρωπαϊκής συμφωνίας, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα είχαμε τα εμβόλια που έχουμε τώρα».

Ο γενικός γραμματέας θεωρεί ότι η εκτίμηση της προέδρου της Κομισιόν για 70% εμβολιαστική κάλυψη στην Ε.Ε. μέχρι το καλοκαίρι είναι ρεαλιστική αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.