Ανακοίνωση του ΕΣΜΑ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελών του

 

Ο Επιστημονικός Σύλλογος Μηχανικών Αεροπορίας (ΕΣΜΑ) εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα της απόκτησης επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών του. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο Επιστημονικός Σύλλογος Μηχανικών Αεροπορίας εκφράζει την ικανοποίησή του και καλωσορίζει κάθε θετική πρωτοβουλία για την δημοσιοποίηση του θέματος της απόκτησης επαγγελματικών δικαιωμάτων για τα μέλη του, κατά τις εργασίες της ΒτΕ στην πρόσφατη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας.

Σημειώνεται ότι πάγια επιδίωξη του συλλόγου μας είναι να υποστηρίζει τα μέλη του (εν ενεργεία και εν αποστρατεία) και μέσω αυτών να προσφέρει στην Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) και στην πατρίδα μας. Ως εκ τούτου, πάγια επιδίωξη του ΕΣΜΑ αποτελεί και η επίλυση του συγκεκριμένου μείζονος θέματος, δεδομένης της αντιφατικότητας με την οποία συνδέεται, να είμαστε απόφοιτοι της Κατεύθυνσης (Τμήματος) Μηχανικών της Σχολής Ικάρων(γνωστής και ως ΣΜΑ) αλλά να μην αναγνωριζόμαστε ως Μηχανικοί στην πατρίδα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γνωστικό επίπεδο και η επαγγελματική εμπειρία των αποφοίτων της ΣΜΑ μας δίνει τη δυνατότητα να αναγνωριζόμαστε ως μηχανικοί σε άλλες χώρες της Ευρώπης και να εγγραφόμαστε στα αντίστοιχα "τεχνικά επιμελητήρια", με απλές και διαφανείς διαδικασίες. Επισημαίνεται επίσης ότι οι πρόσφατες αξιολογήσεις της Σχολής Ικάρων το 2015 και το 2020, αλλά κυρίως η καθολική αναγνώριση των γνωστικών ικανοτήτων των αποφοίτων της σχολής μας, που αποδεικνύεται από το ευρύ φάσμα οργανισμών στους οποίους απασχολούνται ως μηχανικοί παγκοσμίως μετά την αποστρατεία τους, σε καμία περίπτωση δεν στοιχειοθετούν ακαδημαϊκή ανεπάρκεια.

Το ζήτημα είναι κυρίως ηθικό αλλά παράλληλα τυπικό και ουσιαστικό. Τυπικό και ουσιαστικό καθώς αν και καταναλώνονται πολύτιμοι πόροι για την εκπαίδευση ενός εξαιρετικού από άποψη ποιότητας δυναμικού εν τούτοις η Πολεμική Αεροπορία στερείται των υπηρεσιών πιστοποιημένων μηχανικών όταν τους χρειάζεται. Ηθικό, καθώς μετά από δεκάδες χρόνια υπηρεσίας και αδιαμφισβήτητης προσφοράς στην Πολεμική Αεροπορία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο τίτλος και η πιστοποίηση που θα φέρουμε για να αποδείξουμε το ποιοι είμαστε προέρχεται από κάποιον ξένο φορέα καθώς η χώρα μας αρνείται να μας αναγνωρίσει ως Μηχανικούς.

Ο ΕΣΜΑ εκτιμά ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και καλούμε την Ελληνική Πολιτεία να ενσκήψει στο μείζον αυτό θέμα και να το επιλύσει έστω και με 70χρόνια καθυστέρηση. Νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα!».

Για το ΔΣ του ΕΣΜΑ ο Πρόεδρος Αντιπτέραρχος (Μ) ε.α. Ιωάννης Κούτρας (CEng, MIET, CMgr, MSc), ο Γενικός Γραμματέας Βασίλειος Μηλιώτης (MSc, MBA, PhD)

Σχόλια