Πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών επιχειρήσεων: Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις

Την επόμενη ημέρα των οριζόντιων μέτρων στήριξης της οικονομίας σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς η δημοσιονομική ασφυξία που προαλείφεται επιβάλλει στοχευμένα μέτρα, με δραστικό περιορισμό των επιχειρήσεων που θα είναι δικαιούχοι της κρατικής στήριξης.

Τις επόμενες εβδομάδες το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ζητήσει από χιλιάδες επιχειρήσεις την υποβολή μιας… πρόωρης φορολογικής δήλωσης, προκειμένου να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο για την επιδότηση πάγιων δαπανών, ένα μέτρο που θα αποτελέσει το διάδοχο σχήμα του «πακέτου» στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, δικαιούχοι της επιδότησης θα είναι 29 πληττόμενοι κλάδοι, οι οποίοι παρουσίαζαν σημαντική μείωση τζίρου και παράλληλα κατέγραψαν ζημίες κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Την επιδότηση παγίων δαπανών θα λάβουν μεταξύ άλλων οι κλάδοι της εστίασης, του
αθλητισμού (γυμναστήρια), οι επιχειρήσεις χειμερινού τουρισμού που «έχασαν» εντελώς τη φετινή σεζόν (μεταξύ αυτών και τα χιονοδρομικά κέντρα), οι μεταφορές λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό και ορισμένοι κλάδοι του λιανεμπορίου που δεν μπορούν να λειτουργήσουν με το click away και το click in shop.

Οι επιχειρήσεις θα κληθούν να καταθέσουν όλα τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία του 2020, όπως είναι η πτώση τζίρου, οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει, οι ζημίες που έχουν καταγράψει, αλλά και το ύψος των καταθέσεων που διατηρούν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Με αυτόν τον τρόπο οι ελεγκτικές Αρχές θα μπορέσουν να διαχωρίσουν τις βιώσιμες από τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις, καθώς φαίνεται πως θα ενεργοποιηθεί η πρόταση της Επιτροπής Πισσαρίδη, σύμφωνα με την οποία όσες επιχειρήσεις κρίνονται μη βιώσιμες θα εξωθούνται σε κλείσιμο και δεν θα μπορεί να παρασχεθεί καμιά κρατική βοήθεια.

Η υλοποίηση του μέτρου θα πραγματοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myBusinessSupport της ΑΑΔΕ, ενώ η συγκεκριμένη ενίσχυση θα είναι στοχευμένη ως προς την αξιοποίηση και θα επιδιωχθεί να μην είναι επιστρεπτέα.

Το νέο μέτρο κρατικής ενίσχυσης με την επιδότηση των πάγιων δαπανών για τις
πληττόμενες επιχειρήσεις αναμένεται να έχει τη μορφή επιδότησης και θα αφορά όσες εμφάνισαν πέρυσι πτώση τζίρου τουλάχιστον 30%.

Ανακοινώσεις εντός του Φεβρουαρίου

Προγραμματίζεται εντός Φεβρουαρίου να έχει ολοκληρωθεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε στη συνέχεια οι επιχειρήσεις να κληθούν να καταχωρίσουν τα σχετικά δεδομένα και τις απαραίτητες πληροφορίες για τον υπολογισμό του ποσού των πάγιων δαπανών, όπως αυτές θα προσδιοριστούν από το υπουργείο Οικονομικών.

«Στο ανώτατο όριο της ενίσχυσης -όπως αυτό θα καθοριστεί την επόμενη περίοδο- οι άλλες ενισχύσεις που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις, αν και θα συνυπολογίζονται στο τελικό ποσό της ενίσχυσης, δεν σωρεύονται. Ετσι δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που είχαν φτάσει στα όρια που έχουν τεθεί από το Προσωρινό Πλαίσιο να λάβουν ενίσχυση, στο πλαίσιο της πανδημίας, πέραν αυτών. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση θα είναι στοχευμένη ως προς την αξιοποίηση, και θα επιδιωχθεί να μην είναι επιστρεπτέα» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε ήδη στην προκοινοποίηση του νέου καθεστώτος -με τη σχετική διάταξη- στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης (DG Comp), ώστε να ακολουθήσει η συζήτηση, σε συνέχεια των διερευνητικών επαφών που έχουν γίνει ως τώρα. Στη συνέχεια θα οριστικοποιηθούν οι τεχνικές παράμετροι του νέου καθεστώτος και θα διαμορφωθούν τα τελικά χαρακτηριστικά που θα δομήσουν τις κανονιστικές πράξεις.

Οι δικαιούχοι της ενίσχυσης και οι προϋποθέσεις

Σημειώνεται ότι το πλαίσιο προβλέπει την επιδότηση πάγιων δαπανών, όπως είναι ενοίκια, μισθοδοσίες και λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεφωνίας, ενώ εκτιμάται ότι θα προστεθούν και άλλες δαπάνες μετά τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης θα είναι επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, παρουσιάζουν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, καταγράφουν σημαντική ζημιά κατά το προηγούμενο έτος και απασχολούν εργαζομένους.

Σημειώνεται πως οι αλλαγές που εν τέλει υιοθετήθηκαν από την Κομισιόν ενισχύουν την ευελιξία που παρέχει το Προσωρινό Πλαίσιο, αυξάνουν τα όρια κρατικής ενίσχυσης και επεκτείνουν τους χρονικούς ορίζοντες των εν λόγω ενισχύσεων.

Ειδικότερα, οι βασικότερες από τις αλλαγές που εισάγονται, μεταξύ άλλων, είναι οι εξής:

  • Παράταση της εφαρμογής του Προσωρινού Πλαισίου έως το τέλος του 2021, από τον Ιούνιο του 2021 που είχε καθοριστεί με πρόσφατη τροποποίηση.
  • Πρόβλεψη για δυνατότητα μετατροπής των επιστρεπτέων μέτρων σε άλλες μορφές ενίσχυσης υπό προϋποθέσεις, όπως επιχορηγήσεις.
  • Διπλασιασμός των ορίων ενισχύσεων, στη βάση του οποίου χορηγείται και η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, καθώς αυξάνονται από 800.000 ευρώ ανά επιχείρηση σε 1.600.000 ευρώ, από 100.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων σε 225.000 ευρώ, και από 120.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας σε 270.000 ευρώ. Αν προστεθεί και η ευχέρεια που δίνεται σε μια επιχείρηση για αξιοποίηση του ορίου των 200.000 ευρώ μέσω του ευρωπαϊκού πλαισίου «de minimis», που δεν θεωρεί ως απευθείας χρηματοδοτήσεις ορισμένες κρατικές ενισχύσεις, τότε το μέγιστο συνολικό ποσόν ανά επιχείρηση δύναται να διαμορφωθεί στα 2.000.000 ευρώ.
  • Αύξηση του ορίου των ενισχύσεων, στη βάση του οποίου προβλέπεται ότι το κράτος μπορεί να συνεισφέρει στην κάλυψη μέρους των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων που δεν καλύπτονται από τα έσοδά τους, από τα 3.000.000 ευρώ, που είχε καθοριστεί, στα 10.000.000 ευρώ. newsbreak.gr

Σχόλια