Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021

Νέος μεταβατικός πρόεδρος στη Λιβύη, ο πρέσβης Μοχάμεντ Μένφι που είχε απελαθεί από την Αθήνα

Οι εκπρόσωποι της Λιβύης στη Γενεύη ολοκλήρωσαν σήμερα τον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας τους, με τον Μοχάμεντ Μένφι να εκλέγεται επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της νέας προσωρινής κυβέρνησης και  πρωθυπουργό τον Αμπντούλ Χαμίντ Νπίμπα. 

Ο Musa Al Koni και ο Abdullah Al Lafi ψηφίστηκαν επίσης στο τριμελές συμβούλιο της προεδρίας. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ήταν η ολοκλήρωση μιας επαναληπτικής ψηφοφορίας, αφού κανένας από τους υποψηφίους στους καταλόγους δεν πληρούσε το κατώφλι των ψήφων που απαιτούνται για τη διασφάλιση της νίκης. Η επαναληπτική ψηφοφορία περιελάμβανε λίστες με τους νικητές Menfi και Dbeibah να αγωνίζονται εναντίον του προέδρου του κοινοβουλίου του Τομπρούκ, Aguila Saleh ως επικεφαλής της προεδρίας και του υπουργού Εσωτερικών Fathi Bashagha ως πρωθυπουργού. 

 Όλοι οι υποψήφιοι υπέγραψαν δέσμευση και υποσχέθηκαν να διεξαγάγουν τις εθνικές εκλογές, στην καθορισμένη ημερομηνία τους στις 24 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους και μια ομαλή μετάβαση στην εξουσία μετά την ολοκλήρωση των εκλογών. Ο ΟΗΕ δημοσίευσε δημοσίως τις υπογεγραμμένες δεσμεύσεις  τους, οι οποίες περιελάμβαναν επίσης όρο να διορίσουν γυναίκες στο 30% των ανώτερων κυβερνητικών ρόλων...

Θυμίζουμε ότι, 

 Ο νέος προσωρινός πρόεδρος της Λιβύης ήταν πρέσβης της Λιβύης στην Αθήνα και είχε απελαθεί στις 6 Δεκ. 219 ως Persona non grata, αφού δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να φέρει τη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας - Τρίπολης στο ΥΠΕΞ. Η απέλαση του Λίβυου πρέσβη έγινε μετά τη λήξη του τελεσιγράφου που είχε δώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να φέρει στο υπουργείο τη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας – Τρίπολης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.