Νέος μεταβατικός πρόεδρος στη Λιβύη, ο πρέσβης Μοχάμεντ Μένφι που είχε απελαθεί από την Αθήνα

Οι εκπρόσωποι της Λιβύης στη Γενεύη ολοκλήρωσαν σήμερα τον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας τους, με τον Μοχάμεντ Μένφι να εκλέγεται επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της νέας προσωρινής κυβέρνησης και  πρωθυπουργό τον Αμπντούλ Χαμίντ Νπίμπα. 

Ο Musa Al Koni και ο Abdullah Al Lafi ψηφίστηκαν επίσης στο τριμελές συμβούλιο της προεδρίας. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ήταν η ολοκλήρωση μιας επαναληπτικής ψηφοφορίας, αφού κανένας από τους υποψηφίους στους καταλόγους δεν πληρούσε το κατώφλι των ψήφων που απαιτούνται για τη διασφάλιση της νίκης. Η επαναληπτική ψηφοφορία περιελάμβανε λίστες με τους νικητές Menfi και Dbeibah να αγωνίζονται εναντίον του προέδρου του κοινοβουλίου του Τομπρούκ, Aguila Saleh ως επικεφαλής της προεδρίας και του υπουργού Εσωτερικών Fathi Bashagha ως πρωθυπουργού. 

 Όλοι οι υποψήφιοι υπέγραψαν δέσμευση και υποσχέθηκαν να διεξαγάγουν τις εθνικές εκλογές, στην καθορισμένη ημερομηνία τους στις 24 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους και μια ομαλή μετάβαση στην εξουσία μετά την ολοκλήρωση των εκλογών. Ο ΟΗΕ δημοσίευσε δημοσίως τις υπογεγραμμένες δεσμεύσεις  τους, οι οποίες περιελάμβαναν επίσης όρο να διορίσουν γυναίκες στο 30% των ανώτερων κυβερνητικών ρόλων...

Θυμίζουμε ότι, 

 Ο νέος προσωρινός πρόεδρος της Λιβύης ήταν πρέσβης της Λιβύης στην Αθήνα και είχε απελαθεί στις 6 Δεκ. 219 ως Persona non grata, αφού δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να φέρει τη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας - Τρίπολης στο ΥΠΕΞ. Η απέλαση του Λίβυου πρέσβη έγινε μετά τη λήξη του τελεσιγράφου που είχε δώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να φέρει στο υπουργείο τη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας – Τρίπολης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Σχόλια