Μετά το μουσουλμανικό συμβούλιο & την τουρκική ως ξένη γλώσσα στα μειονοτικά σχολεία...Πάμε για διερευνητικές...(βίντεο)

16/3/2019

«Πρόθεση, δική μου βούληση, είναι να δημιουργήσω ένα μουσουλμανικό συμβούλιο παρά τω

πρωθυπουργώ, ώστε η μειονότητα να μπορέσει να έχει επίσημη έκφραση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και ο διάλογος αυτός της κεντρικής πολιτείας με την μειονότητα να αποκτήσει θεσμικά χαρακτηριστικά. Να θέσουμε συγκεκριμένους στόχους, να τους παρακολουθούμε και να τους υλοποιούμε στη συνέχεια» εξήγησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ξάνθη.

«Αποδίδω πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην Παιδεία και σ’ αυτό που αποκαλούμε μειονοτική παιδεία και το οποίο δεν θα έπρεπε να είναι τίποτα άλλο από τη δυνατότητα που δίνουμε στα παιδιά της μουσουλμανικής μειονότητας, όταν τελειώνουν το σχολείο, να μιλούν εξίσου καλά -και πολύ καλά- και τα ελληνικά και τα τουρκικά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ...

«Στην ουσία, η δίγλωσση παιδεία να αποκτήσει πραγματικό και ποιοτικό περιεχόμενο. Και νομίζω ότι υπάρχουν προτάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση τις οποίες θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω, ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο, προχωρώντας στο δημοτικό, πηγαίνοντας στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Κατά το πόσο, παραδείγματος χάρη στο δημόσιο σχολείο, θα μπορεί να διδάσκεται η Τουρκική ως ξένη γλώσσα, ώστε τα παιδιά της μειονότητας, τα οποία επιλέγουν τελικά το ελληνικό δημόσιο σχολείο, όπως ολοένα και περισσότερα ή αρκετά εν πάση περιπτώσει το κάνουν, να έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν την επαφή τους με τη μητρική τους γλώσσα, τη γλώσσα που έμαθαν και ομιλείται μέσα στο σπίτι τους», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Πρέπει να δείξουμε ανοιχτό πνεύμα σε αυτή τη συζήτηση..."

Σχόλια