Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021

Το Ιράν απορρίπτει την στρατιωτική παρουσία της τουρκίας σε Συρία και Ιράκ...

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν έχει καταδικάσει την παρουσία του τουρκικού στρατού στη Συρία και το Ιράκ. "Απορρίπτουμε την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Συρία και το Ιράκ, και θεωρούμε ότι οι πολιτικές της Άγκυρας απέναντι στη Δαμασκό και τη Βαγδάτη είναι λανθασμένες", δήλωσε χθες ο Mohammed Javad Zarif στο Press TV. 

Η Τουρκία και το Ιράν έχουν διαφορετικές περιφερειακές πολιτικές, ειδικά στη Συρία. Η Άγκυρα υποστηρίζει ορισμένα στοιχεία της αντιπολίτευσης, ενώ η Τεχεράνη υποστηρίζει το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ και έχει τη δική του στρατιωτική παρουσία στη χώρα. Ο Ζαρίφ, ωστόσο, τόνισε τον ισχυρισμό του Ιράν ότι ο μόνος στόχος του στη Συρία είναι να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, μια ετικέτα που αποδίδει σε όλες τις ομάδες της αντιπολίτευσης. 

Η συνέντευξη με τον Ζαρίφ επικεντρώθηκε στις κυρώσεις των ΗΠΑ καθώς και στις συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) σχετικά με την επιθεώρηση του πυρηνικού χώρου στη χώρα. Μετά από αυτές τις συνομιλίες χθες, συντάχθηκε προσωρινή συμφωνία για τρεις μήνες που επιτρέπει στον ΔΟΑΕ να συνεχίσει να επιθεωρεί τοποθεσίες αλλά με μειωμένη συχνότητα. 

Η Τεχεράνη θα επιτρέψει επίσης στον οργανισμό να διατηρεί τον εξοπλισμό και τις συσκευές καταγραφής στους πυρηνικούς χώρους, που θα παρακολουθούν τη δραστηριότητα, αλλά όλα τα πλάνα και η πρόσβαση στις ηχογραφήσεις θα διατηρούνται από την ιρανική κυβέρνηση έως ότου οι ΗΠΑ αρθούν τις κυρώσεις τους στη χώρα. 

Τα σχόλια του υπουργού έγιναν την ίδια ημέρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και ο Ιρανός ομόλογός του, Χασάν Ρουχάνι, μίλησαν μεταξύ τους τηλεφωνικά και συζήτησαν τη συνεργασία σε τομείς όπως οι μεταφορές, η οικονομία και η ασφάλεια. Ο Ερντογάν τόνισε ότι η κυβέρνησή του "διατηρεί την απαραίτητη βούληση για ενίσχυση των σχέσεων Τουρκίας-Ιράν".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.