Ο Μπάιντεν μιλά για δημοκρατία στο Μόναχο και την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ σιωπούν για μαζικές συλλήψεις της Άγκυρας

Η αντίθεση είναι έντονη μεταξύ της ρητορικής των ΗΠΑ και του πώς οι ΗΠΑ ωθούν τη

δημοκρατία σε ορισμένες χώρες αλλά όχι σε άλλες. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, δόθηκε έμφαση στη «δημοκρατία» ως σημαντική αξία για τις ΗΠΑ. Η δημοκρατία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων, δήλωσε ο Αμερικανός ηγέτης. Αυτό είναι μέρος της προσέγγισης που έχει κηρύξει η κυβέρνηση Μπάιντεν. 

Ωστόσο, στην Τουρκία μαζική συγκέντρωση πολιτικών της αντιπολίτευσης, φυλάκιση δημοσιογράφων και εμπρηστική ρητορική από το αυταρχικό κυβερνών κόμμα αντιμετωπίστηκε με σιωπή από τις ΗΠΑ. Η αντίθεση είναι έντονη μεταξύ της ρητορικής των ΗΠΑ και του πώς οι ΗΠΑ ωθούν τη δημοκρατία σε ορισμένες χώρες αλλά όχι σε άλλες. Από τότε που η διοίκηση του Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά της, υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στον τόνο από τις ομάδες εξωτερικής πολιτικής του Λευκού Οίκου και των ΗΠΑ. 

Αντί να αγκαλιάζει τις πολιτικές συναλλαγών της κυβέρνησης Τραμπ, οι οποίες έτειναν να τροφοδοτούν τον αυταρχισμό σε όλο τον κόσμο, η νέα αμερικανική κυβέρνηση έστειλε μηνύματα στο Κάιρο, το Ριάντ και σε ορισμένες άλλες χώρες ότι η Αμερική «επιστρέφει» για να υποστηρίξει τη δημοκρατία. Μέχρι στιγμής, η αμερικανική διοίκηση έχει αποδώσει την προσοχή του σε αυτόν τον σκοπό σε ορισμένα μέρη, όπως η Μιανμάρ και η Ρωσία. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές δεν είναι σαφές πώς θα εφαρμοστεί αυτή η πολιτική. Όσον αφορά το Ιράν και την Τουρκία, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να σιωπούν σε θέματα που σχετίζονται με τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο Μπάιντεν είπε στο σημαντικό γεγονός του Μονάχου ότι «οι ιστορικοί θα εξετάσουν και θα γράψουν για αυτή τη στιγμή ως σημείο καμπής... Και πιστεύω ότι η δημοκρατία θα είναι και πρέπει να επικρατήσει. Πρέπει να αποδείξουμε ότι οι δημοκρατίες μπορούν ακόμα να προσφέρουν για τους ανθρώπους μας σε αυτόν τον αλλαγμένο κόσμο. Η δημοκρατία δεν συμβαίνει τυχαία. Πρέπει να την υπερασπιστούμε, να την ενισχύσουμε, να την ανανεώσουμε. Πρέπει να αποδείξουμε ότι το μοντέλο μας δεν είναι λείψανο της ιστορίας μας. είναι ο μοναδικός καλύτερος τρόπος για την αναζωογόνηση του δικτύου συμμαχιών και συνεργασιών της Αμερικής.

Ωστόσο, στην επαρχία Χακκάρι ένας δήμαρχος από κόμμα της αντιπολίτευσης που είχε συλληφθεί από την αυταρχική κυβέρνηση της Τουρκίας, εμφανίστηκε στο δικαστήριο με μαυρισμένο μάτι. Σύμφωνα με μέσα μαζικής ενημέρωσης, η γυναίκα, Ντέλεκ Χατιπόγλου, είπε ότι είχε ξυλοκοπηθεί και υποβληθεί σε έρευνες από τις τουρκικές αρχές. Το κυβερνών κόμμα AK της Τουρκίας και ο εξτρεμιστικός ηγέτης του Ερντογάν έχει ενοποιήσει την εξουσία τα τελευταία χρόνια, απαγορεύοντας σχεδόν όλα τα ανεξάρτητα και επικριτικά μέσα ενημέρωσης, καθιστώντας τη χώρα τη μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο. Έχει απολύσει 60 από τους 65 δημάρχους από το κόμμα HDP της αντιπολίτευσης. Η Τουρκία ξεκίνησε πρόσφατα μια αποτυχημένη στρατιωτική επιδρομή στο Ιράκ και στη συνέχεια συνέλαβε το HDP και άλλους επικριτές.... Τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αποκαλούν όλους τους συλληφθέντες στην Τουρκία «τρομοκράτες», παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία για πρόσφατη τρομοκρατία κατά της Τουρκίας. 

Παρά τις συνεχείς επιθέσεις του καθεστώτος της Άγκυρας στα μέσα ενημέρωσης, τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης και την υποκίνηση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Bogazici, δεν υπήρξε κριτική από την Ουάσινγκτον. Η σιωπή που χαιρετίζει τις επιθέσεις της Τουρκίας στα μέσα ενημέρωσης, τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης και τους μαθητές, είναι μέρος ενός μοτίβου στήριξης των ΗΠΑ προς το αυταρχικό κυβερνών κόμμα της Τουρκίας. Οι πρεσβευτές και οι διπλωμάτες των ΗΠΑ αναφέρουν την Τουρκία ως «σύμμαχο του ΝΑΤΟ» σαν να είναι μέλος του ΝΑΤΟ σημαίνει ατιμωρησία για σύλληψη, φυλάκιση και επίθεση διαδηλωτών. Τα ανόμοια μηνύματα για την Τουρκία φαίνονται στον τρόπο με τον οποίο οι διπλωματικές δημοσιεύσεις των ΗΠΑ κάνουν tweet σε μηνύματα σχετικά με την ελευθερία και τη δημοκρατία και τα δικαιώματα του Τύπου. Για παράδειγμα, στο Κάιρο, η αμερικανική πρεσβεία έκανε tweet για την απελευθέρωση ενός Αιγύπτου δημοσιογράφου που κρατήθηκε για χρόνια. Το Προξενείο των ΗΠΑ στο Ερμπίλ, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής Κουρδιστάν του Ιράκ, έγραψε στο Twitter ότι παρακολουθούσε στενά την κράτηση δημοσιογράφων και ακτιβιστών. 

Για κάποιο λόγο, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα βόρεια, στην Τουρκία, τα προξενεία και οι διπλωμάτες των ΗΠΑ δεν έκαναν ποτέ tweet για την κράτηση ακτιβιστών, δημοσιογράφων, φοιτητών και ανθρώπων που φυλακίστηκαν για tweets ή ξυλοδαρμό και επίθεση για οποιαδήποτε κριτική του κυβερνώντος κόμματος. Στην Αϊτή, στις 19 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ «επιβεβαίωσαν» την υποστήριξή τους σε ένα ανεξάρτητο δικαστικό σώμα. Στην Τουρκία, δεν υπάρχει τέτοια υποστήριξη για ανεξάρτητο δικαστικό σώμα. Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο έκανε tweet για την κοινωνική δικαιοσύνη στις 20 Φεβρουαρίου. Στην Άγκυρα, δεν υπάρχουν tweets για κοινωνική δικαιοσύνη. Στη Μιανμάρ, οι ΗΠΑ ανησυχούν για την κράτηση του πολιτικού Aung San Suu Kyi. Στην Τουρκία δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία για τη φυλάκιση πολιτικών της αντιπολίτευσης.

( Μετάφραση άρθρου της Jerusalem Post

Σχόλια