Η επιστολή κόλαφος των 54 γερουσιαστών προς στον Μπάιντεν για την Τουρκία

Συνολικά 54 μέλη της Γερουσίας των Η.Π.Α. έγραψαν στις 9 Φεβρουαρίου μια επιστολή για την Τουρκία στον νέο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. 

 


Στην επιστολή, οι γερουσιαστές ζητούν από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να πιέσει τον Πρόεδρο Ερντογάν και την κυβέρνησή του να «αντιστρέψουν την αυταρχική τους πορεία», να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να απελευθερώσουν πολιτικούς κρατούμενους και κρατούμενους συνείδησης και να τα κάνουν αμέσως. Καταδεικνύουν την «συνεχιζόμενη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία» και ζητούν από τον Μπάιντεν να «πιέσει την τουρκική κυβέρνηση» για να διορθώσει αυτήν την κατάσταση. 

Αυταρχισμός και ελευθερία του τύπου 

Η δεύτερη παράγραφος ξεκινά με την πρόταση που λέει ότι ο Ερντογάν βάζει σταδιακά τη χώρα σε πιο επικίνδυνο δρόμο. Οι γερουσιαστές ευθυγραμμίζουν την κριτική για την περιθωριοποίηση της εγχώριας αντιπολίτευσης, τον διορισμό κομμάτων δικαστών και τη φυλάκιση δημοσιογράφων. Λένε ότι η Τουρκία κατατάσσεται πάνω από την Κίνα όσον αφορά το αρνητικό ρεκόρ της ελευθερίας του Τύπου...

Οι γερουσιαστές αναφέρουν επίσης ότι:

Ο Ερντογάν «επιτέθηκε με σκληρό τρόπο στους Κούρδους που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και πολεμούν το ISIS στη Συρία».  

Κατηγορούν την Τουρκία ότι αγοράζει ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας παρά τις προειδοποιήσεις ότι ήταν ασυμβίβαστες με την τεχνολογία των ΗΠΑ. (αναφέρονται εδώ στο S-400)

Ο Ερντογάν λένε, «ενθάρρυνε το Αζερμπαϊτζάν να χρησιμοποιήσει βία για να διευθετήσει μια εδαφική διαμάχη με την Αρμενία».


Σχόλια