Του Κώστα Σαρικά
Στις δύο το μεσημέρι στην αίθουσα «Καποδίστριας» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Αθήνα και Παρίσι «σφραγίζουν» με τον πλέον επίσημο τρόπο τη συνεργασία τους σε στρατιωτικό αλλά και ευρύτερα στρατηγικό επίπεδο με την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας για την απόκτηση 18 μαχητικών Rafale από την Πολεμική μας Αεροπορία.
Μαχητικών τα οποία πριν καν εμφανιστούν πάνω από το Αιγαίο όχι απλά έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο» στην Άγκυρα αλλά όπως δεν διστάζουν να παραδεχθούν άριστοι γνώστες του αεροπορικού όπλου στη γειτονική χώρα θα γείρουν τη «ζυγαριά» της αεροπορικής υπεροχής ξεκάθαρα προς την πλευρά της Αθήνας. Τα χαρακτηριστικά που διαθέτουν οι Γαλλικές «ριπές» με πιο σημαντικά την εντυπωσιακή εμβέλεια του ραντάρ τους που ξεπερνά τα 200 χλμ, τη δυνατότητα ταυτόχρονης στοχοποίησης 40 εχθρικών μαχητικών και κυρίως οι «φονικοί» Meteor που αποδεσμεύουν για την HAF μαζί με τα Rafale οι Γάλλοι προκαλούν ήδη τεράστια ερωτήματα στους γείτονες για τον τρόπο που μπορούν να τα αντιμετωπίσουν. Και μάλιστα την ώρα που η αεροπορία τους εμφανίζεται να έχει πτωτική επιχειρησιακή δυνατότητα με την απώλεια εκατοντάδων ιπτάμενων και τις δυσκολίες σε διαθεσιμότητες όπως άλλωστε δείχνει η καθημερινή της δραστηριότητα.
Με αφετηρία τον προσεχή Ιούνιο και καταληκτική χρονιά το 2023 όταν θα έχουν παραληφθεί και τα τελευταία Rafale η συμφωνία υλοποιείται σε χρόνο ρεκόρ για τα Ελληνικά δεδομένα. Ουσιαστικά σε λιγότερο από ένα χρόνο από την ημέρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση απόκτησης των Γαλλικών μαχητικών η Πολεμική Αεροπορία όχι απλά θα έχει παραλάβει τα πρώτα μαχητικά πλήρως οπλισμένα αλλά ήδη θα πετούν πάνω από το Αιγαίο με Έλληνες ιπτάμενους στο κόκπιτ και Έλληνες τεχνικούς να τα συντηρούν στο έδαφος. Το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματισμού των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας αποτελεί εγγύηση ότι τα Ελληνικά Rafale θα είναι σύντομα και επιχειρησιακά πανέτοιμα να συμβάλλουν στην άμυνα της χώρας. Με όλα τα διαθέσιμα όπλα κάτω από τα φτερά τους.
Οι fast track διαδικασίες προβλέπουν ότι μέσα στο 2021 η Πολεμική Αεροπορία όχι απλά θα διαθέτει ιπτάμενους να πετούν τα Rafale και τεχνικούς να τα συντηρούν αλλά θα έχει ήδη αναπτύξει πλήρη εκπαιδευτικό σχεδιασμό ώστε η πρώτη Πολεμική Μοίρα Rafale η 332 Μοίρα «ΓΕΡΑΚΙ» να αποτελεί σύντομα την πιο ισχυρή Πολεμική Μοίρα των Ελληνικών «γερακιών».
Όπως ήταν για την Αθήνα έτσι και για το Παρίσι η συμφωνία για την πώληση Rafale στην Ελλάδα ήταν ένα μεγάλο στοίχημα και ταυτόχρονα το θεμέλιο πάνω στο οποίο θέλουν να «χτίσουν» μια στρατηγική συνεργασία με μεγάλο χρονικό ορίζοντα και υψηλούς στόχους. Και δεν είναι τυχαίο ότι η συμφωνία για τις «ριπές» έδωσε νέα πνοή και στις διαπραγματεύσεις οι οποίες είχαν «βαλτώσει» σχετικά με την πώληση στην Ελλάδα φρεγατών Belhara αλλά και παραχώρηση μεταχειρισμένων πλοίων ενδιάμεσης λύσης. Όπως και στη γενικότερη διάθεση των Γάλλων να προχωρήσουν σε μια αμυντική συμφωνία με την Αθήνα.
Σε αυτή την κατεύθυνση προβλέπεται να κινηθεί και η συνάντηση της Γαλλίδας υπουργού άμυνας Φλοράνς Παρλί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων με την κατασκευάστρια εταιρεία Dassault. Η Αθήνα περιμένει την πρόταση της Γαλλίας για τις νέες φρεγάτες του Στόλου αλλά όπως αναφέρουν πληροφορίες η Γαλλίδα υπουργός ‘’κουβαλάει’’ στις αποσκευές της προτάσεις για ευρύτερη συνεργασία.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.