Πρώην καγκελάριος Σρέντερ: H E.E έχει ανάγκη από εταίρους όπως η Τουρκία και η Ρωσία για να ενισχυθεί γεωγραφικά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη από εταίρους όπως η Τουρκία και η Ρωσία για να ενισχυθεί γεωγραφικά, δήλωσε ο πρώην καγκελάριος ή Γερμανός Gerhard Schröder. 

Η εδώ και δεκαετίες υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ δεν έχει τελειώσει, ούτε η χώρα έχει υιοθετήσει μια αντι-ΕΕ στάση, δήλωσε ο Schroder στην εφημερίδα Rheinische Post της Γερμανίας. Η Τουρκία είναι μια επίσημη υποψήφια χώρα της ΕΕ από το 1999 και διατηρεί συμφωνία τελωνειακής ένωσης από τον Ιανουάριο του 1996. Οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης ξεκίνησαν επίσημα τον Οκτώβριο του 2005, ωστόσο έχουν σταματήσει τα τελευταία χρόνια, λόγω της αποτυχίας της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τα απαιτούμενα κριτήρια σχετικά με την υποψηφιότητα της ΕΕ. 

H EE θα πρέπει να ενισχύσει τους δεσμούς του με την Άγκυρα και τη Μόσχα, που διαδραματίζουν αποτελεσματικό ρόλο στην ενδυνάμωση της Ευρώπης, δήλωσε ο Schröder. Ο πρώην Γερμανός καγκελάριος απέρριψε επίσης μια έκκληση του Γερμανικού Χριστιανοδημοκράτη (CDU / CSU), ζητώντας μια «προνομιακή συνεργασία» μεταξύ της Άγκυρας και του μπλοκ της ΕΕ. 

 Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήταν ειλικρινής αντίπαλος της ένταξης της Τουρκίας πριν και μετά την εκλογή της, λέγοντας ότι η Άγκυρα δεν ήταν κατάλληλη για πλήρη ένταξη. "Αυτό που υπονοείται από μια προνομιακή εταιρική σχέση σηματοδοτεί αποτελεσματικά την (Τουρκία) να παραμείνει εκτός (της ένωσης)", πρόσθεσε. Η Τουρκία έχει από καιρό απορρίψει την πρόταση για προνομιακή εταιρική σχέση, ενώ επιδιώκει να αναβαθμίσει την τελωνειακή της ένωση με την ΕΕ και να ενταχθεί στο 27μελές μπλοκ της ΕΕ.

Σχόλια