Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2021

Το «αεροπλανοφόρο» της Ελλάδας τρόμος για την Τουρκία: F-15 από τη Σαουδική Αραβία στη Σούδα...

Του Κώστα Σαρικά

Οι άραβες έχουν εκφράσει την πρόθεση να στείλουν στην Ελλάδα και στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα

μαχητικά F-15 Eagle για συνεκπαίδευση τόσο με τις δύο Πολεμικές Μοίρες της Κρήτης.

Μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μία ακόμη αραβική χώρα, η Σαουδική Αραβία φαίνεται ότι επιλέγει την Ελλάδα και την Πολεμική μας Αεροπορία για να στείλει το επόμενο διάστημα μαχητικά και ιπτάμενους για συνεκπαίδευση με τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’. Οι εξαιρετικές σχέσεις της Αθήνας με το Ριάντ σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο ανοίγουν το δρόμο και για στρατιωτική συνεργασία των δύο κρατών. Η απόφαση της Αθήνας να ανάψει το ‘’πράσινο’’ φως για την αποστολή μιας συστοιχίας Patriot στην αραβική χώρα ήταν μόνο η αρχή αφού στα σκαριά βρίσκονται μια σειρά από κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η HAF βρίσκεται σε επαφή με την Royal Saudi Air Force και τους Άραβες να έχουν εκφράσει την πρόθεση να στείλουν στην Ελλάδα και στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα μαχητικά F-15 Eagle για συνεκπαίδευση τόσο με τις δύο Πολεμικές Μοίρες της Κρήτης αλλά και γενικότερα με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Η Σαουδική Αραβία διαθέτει άλλωστε τον τρίτο μεγαλύτερο στόλο μαχητικών F-15 μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία με το Αμερικανικό πανίσχυρο δικινητήριο μαχητικό να αποτελεί τη ‘’ραχοκοκαλιά’’ της αεροπορικής της δύναμης. Πρόκειται για αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου παντός καιρού με τεράστια δύναμη πυρός και τρομακτική αυτονομία. Με ταχύτητα που αγγίζει τα 2,5 mach (2.655 χλμ), δυνατότητα να επιχειρεί με εξωτερικές δεξαμενές έως τα 3.500 μίλια(5.600 χλμ) και τα 65.000 πόδια. Το F-15 μπορεί να μεταφέρει κάθε είδους οπλισμό με συνολικό βάρος έως και 16.000 λίβρες(7.300 κιλά).

Για τους Έλληνες ιπτάμενους τα F-15 αποτελούν ιδανικά αεροσκάφη για συνεκπαίδευση όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν από συνεργασίες με μαχητικά F-15 της USAF.

Είχε προηγηθεί η μεταστάθμευση στη Σούδα και στην 115 Πτέρυγα Μάχης το περασμένο φθινόπωρο για περισσότερο από ένα μήνα τεσσάρων μαχητικών F-16 block 60 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι Εμιρατιανοί παρέμειναν παραπάνω απ’ όσο αρχικά είχαν υπολογίσει, έφυγαν με άριστες εντυπώσεις από το επίπεδο εκπαίδευσης και τη φιλοξενία ανανεώνοντας το ραντεβού τους το συντομότερο. Ανάλογα εξαιρετικές εντυπώσεις άφησαν και στην Αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία οι ‘’Αλεπούδες’’ της 340 Μοίρας στην πρόσφατη ‘’ΜΕΔΟΥΣΑ 10’’ στην Αλεξάνδρεια. Η Πολεμική Αεροπορία ανεβάζει συνεχώς τις ‘’μετοχές’’ της και στον αραβικό κόσμο και πλέον φαίνεται ότι είναι περιζήτητη για κοινές δραστηριότητες.

Άλλωστε οι δύο Πολεμικές Μοίρες της Κρήτης, η 340 Μοίρα ‘’ΑΛΕΠΟΥ’’ και η 343 Μοίρα ‘’ΑΣΤΕΡΙ’’ έχουν τους τελευταίους μήνες-από τότε που άρχισε η κρίση με την Τουρκία-σηκώσει ένα μεγάλο βάρος των αποστολών στην ‘’καυτή’’ περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου μεταξύ Ρόδου-Καστελόριζου. Αποστολές που έχουν ανεβάσει το ηθικό των ιπτάμενων στα ύψη και έχουν δώσει ακόμη μεγαλύτερη εμπειρία για επιχειρήσεις πάνω από την ανοιχτή θάλασσα στους Έλληνες αεροπόρους.Πρόκειται για τα ‘’γεράκια’’ τα οποία δύο φορές μέσα σε λίγους μήνες ταπείνωσαν την Τουρκική αεροπορία και αεράμυνα φτάνοντας ανενόχλητα στην Κύπρο. Προκάλεσαν νευρικό κλονισμό στην TuAF η οποία αιφνιδιάστηκε απόλυτα.

Eκτός απροόπτου-λόγω Covid 19-αεροσκάφη από αραβικές χώρες αναμένεται να δούμε και στη μεγάλη αεροπορική άσκηση ‘’ΗΝΙΟΧΟΣ’’ που προγραμματίζει η Πολεμική Αεροπορία την ερχόμενη Άνοιξη.  

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.