Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας- Τουρκίας είναι «ένα σημαντικό βήμα», αλλά αυτό «δεν είναι το μεγάλο βήμα». Αυτό υπογραμμίζει μιλώντας αποκλειστικά στο Euronews, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη των Βρυξελλών.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την Ε.Ε. ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας εξηγεί ότι στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έγινε περιγραφή της αναστροφής της τουρκικής πολιτικής, αλλά σημειώνει με νόημα «ας περιμένουμε και να δούμε τι πρόκειται να κάνουν οι Τούρκοι».
Αναφερόμενος στο θέμα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο ο κ. Δένδιας δηλώνει στο Euronews «δεν θέλουμε να αποκλείσουμε την Τουρκία από οτιδήποτε», σπεύδει όμως να τονίσει πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο «κάτω από ένα σύνολο κανόνων. Και ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες; Οι κανόνες του διεθνούς δικαίου».
Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Δένδια είναι οι ακόλουθες:
Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Οι κυρώσεις που συζητήθηκαν εδώ και μήνες για παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένουν σε αναμονή παρά την πολιτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο. Και ακούσαμε ξεκάθαρα τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών να λέει χθες ότι αυτή η νέα θετική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε πρόσφατα από την τουρκική πλευρά δεν πρέπει να επιβαρύνεται με νέες κυρώσεις. Πιστεύετε ότι αυτή η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε τώρα το δικαιολογεί αυτό; Να αφαιρεθούν οι κυρώσεις από το τραπέζι;
Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών:Λοιπόν, αν μου επιτρέπετε να πω, οι κυρώσεις χθες δεν ήταν στο τραπέζι για να αφαιρεθούν από το τραπέζι. Φυσικά ο Heiko Maas είπε ακριβώς αυτό που είπατε, αλλά οι κυρώσεις δεν συζητήθηκαν χθες, δεν περιλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη. Αυτό που συζητήσαμε ήταν τρέχουσες υποθέσεις. Και οι τρέχουσες υποθέσεις, όπως είπατε πολύ σωστά, ήταν η περιγραφή της αναστροφής στην τουρκική πολιτική, από την ισχύ της διπλωματίας των κανονιοφόρων σε κάποιου είδους προσπάθεια να πείσει όλους ότι η Τουρκία γίνεται ένας κανονικός συνομιλητής και πρόκειται να συζητήσει μαζί μας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Λοιπόν, ας περιμένουμε και να δούμε τι πρόκειται να κάνουν οι Τούρκοι. Αλλά μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Και πάλι αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κρατά τις κυρώσεις ως ενδεχόμενες έναντι της Τουρκίας, αν παραβιάσει ξανά το διεθνές δίκαιο.
Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Τώρα ερχόμαστε στις διερευνητικές συνομιλίες που επαναλαμβάνονται για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια. Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω ποια είναι η ρεαλιστική σας προσδοκία από αυτό;
Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών:Λοιπόν, πρέπει να συμφωνήσω με όλους ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά αν μου επιτρέψετε, να πω ότι αυτό δεν είναι το μεγάλο βήμα. Οι διερευνητικές συνομιλίες δεν είναι διαπραγματεύσεις. Είναι οι συνομιλίες σε επίπεδο πρεσβευτών, οι οποίες προσπαθούν να καθορίσουν τους όρους αναφοράς για να πραγματοποιηθούν πραγματικές διαπραγματεύσεις. Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση μετά από πέντε χρόνια. Παρεμπιπτόντως, ας είμαστε ειλικρινείς: ήταν η Τουρκία που σταμάτησε τη συνάντηση το 2016 και όχι η Ελλάδα, όπως ισχυρίζεται η Τουρκία. Αλλά φυσικά… ας πάμε πέρα από αυτό. Το σημαντικό είναι ότι επαναλήφθησαν. Τώρα ήταν μια πρώτη συνάντηση. Καταλαβαίνω ότι ήταν μια «συνάντηση να ξαναβρεθούμε». Θα δούμε από πού πηγαίνουμε από εκεί. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αλλά επίσης πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.
Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σας σε αυτήν τη διαδικασία; Υπάρχουν κάποιες;
Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών:Ας μην ορίσουμε ένα επιχείρημα από τις «κόκκινες γραμμές» και ας προσπαθήσουμε να δούμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Εξάλλου, η Τουρκία αποφάσισε ότι η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν οδηγεί σε τίποτα. Και επιστρέφουν σε μια προσπάθεια να επιτύχουν μια συναντίληψη με την Ελλάδα, με την Κύπρο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θεωρώ κάτι εξαιρετικά σημαντικό και ελπίζω ότι μπορούμε να το αξιοποιήσουμε. Διότι αυτό θα είναι το συμφέρον των κοινωνιών μας, το συμφέρον της Ευρώπης, το συμφέρον της Τουρκίας, το συμφέρον της Ελλάδας, το συμφέρον της Κύπρου. Αυτό είναι το θετικό στοιχείο. Ας δούμε.
Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Καθώς μιλάμε για αυτές τις διαφορές που έχει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως εστιάζουμε στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Έχουμε δει ότι η Ελλάδα έχει συνάψει πολλές συμφωνίες με πολλούς παίκτες στην περιοχή, όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλους. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει χωρίς την Τουρκία; Μπορεί η Τουρκία να αποκλειστεί τελικά από αυτήν τη διαδικασία;
Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών: _Μα δεν θέλουμε να αποκλείσουμε την Τουρκία από οτιδήποτε. Αυτό είναι απολύτως λάθος. Μάλλον ακριβώς το αντίθετο. Θέλουμε να εμπλακεί η Τουρκία σε όλα. Αλλά κάτω από ένα σύνολο κανόνων. Και ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες; Οι κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα θα ήθελε να έχει μια εγκάρδια αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας δρόμος προς τα εμπρός για την Ελλάδα, ένας δρόμος προς τα εμπρός για την Τουρκία, αυτός είναι δρόμος μπροστά για όλουςγια όλους. Δεν προσπαθούμε λοιπόν να αποκλείσουμε την Τουρκία. Αλλά η Τουρκία πρέπει να καταλάβει, ότι για να γίνει μέλος των χωρών της μεγάλης κατανόησης που βλέπουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο, πρέπει να τηρεί το διεθνές δίκαιο.
Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, θα μεταδοθεί την Τετάρτη στην εκπομπή Global Conversation στο euronews.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.