Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2021

Τι κάνει καλύτερα το Ισραήλ με τους εμβολιασμούς;

Μόλις δύο εβδομάδες έχουν περάσει από την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών κατά του κορoνοϊού στις περισσότερες δυτικές χώρες και η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοινώνει στοιχεία που προκαλούν αίσθηση παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Γιούλι Εντελστάιν, μέχρι τις 5 Ιανουαρίου το εμβόλιο- και συγκεκριμένα η πρώτη δόση του σκευάσματος που ανέπτυξαν από κοινού οι εταιρίες BionTech και Pfizer- είχε ήδη γίνει σε 1,37 εκατομμύρια πολίτες του Ισραήλ.

Ενόψει πρόωρων εκλογών, τον Μάρτιο, ο πρωθυπουρός της χώρας, Μπένιαμιν Νετανιάχου, επιχειρεί να αντλήσει πολιτικό κεφάλαιο από την υπόθεση. Σε σύγκριση με άλλες χώρες το Ισραήλ είναι "παγκόσμιος πρωταθλητής" στους εμβολιασμούς, δηλώνει ο πρωθυπουργός μέσω Twitter. Υπόσχεται μάλιστα στους συμπατριώτες του ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να είναι η πρώτη χώρα που απαλάσσεται οριστικά από την πανδημία, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι πολίτες θα συνεχίσουν να προσέρχονται στα κέντρα εμβολιασμών.

Η ...μεταφορική σημασία του εμβολίου

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου υποδέχθηκε τα πρώτα εμβόλια στο Τελ Αβίβ

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου υποδέχθηκε τα πρώτα εμβόλια στο Τελ Αβίβ

Η κυβέρνηση του Ισραήλ είχε εξασφαλίσει εγκαίρως εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που παρασκεύσασαν οι εταιρίες BionTech και Pfizer. Τα εμβόλια καταφθάνουν τμηματικά στη χώρα. Επιπλέον, την περασμένη Τρίτη το υπουργείο Υγείας ενέκρινε την κυκλοφορία του εμβολίου της αμερικανικής εταιρίας Moderna, η αποστολή του οποίου θα καθυστερήσει ωστόσο για περίπου δύο μήνες. "Στην κοινωνία του Ισραήλ έχουμε  μία εμφανή διάθεση να απαλλαγούμε επιτέλους από αυτή την κατάσταση, να ανακτήσουμε τον έλεγχο στη ζωή μας", λέει η Ντιάν Λεβίν, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα. "Από αυτή την άποψη, το εμβόλιο λειτουργεί με μία μεταφορική έννοια και ο κόσμος βλέπει ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ξεφύγουμε από την πανδημία του κορωνοϊού". 

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τα κρούσματα του ιού αυξάνονται. Μέχρι στιγμής περίπου 3.440 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον κορωνοϊό στο Ισραήλ και οι αρχές αποφάσισαν να αυστηροποιήσουν το τρίτο κατά σειρά λόκνταουν που πρόσφατα επέβαλαν. Ο υπουργός Υγείας προειδοποιεί ότι ο εμβολιασμός θεωρείται πλήρης και αποτελεσματικός μόνο αφού παρέλθει μία εβδομάδα από τη δεύτερη δόση και μέχρι τότε τα ποσοστά θνησιμότητας μπορεί να αυξηθούν. Γι αυτόν τον λόγο, τονίζει, "χρειάζονται άμεσα και πλήρη περιοριστικά μέτρα".

Εμβολιασμοί επί επτά ημέρες την εβδομάδα

Πανηγυρισμοί για τους πρώτους εμβολιασμούς σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ

Πανηγυρισμοί για τους πρώτους εμβολιασμούς σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, βασικοί παράγοντες που συμβάλουν στην ταχύτατη διεξαγωγή εμβολιασμών είναι το σχετικά μικρό μέγεθος της χώρας με μόλις εννέα εκατομμύρια κατοίκους, η διαθεσιμότητα των εμβολίων ασφαλώς, αλλά και το γεγονός ότι το σύστημα υγείας έχει ψηφιοποιηθεί πλήρως. Στο Ισραήλ κάθε πολίτης πρέπει να έχει εγγραφεί σε ένα από τα συνολικά τέσσερα ταμεία της χώρας, τα οποία μάλιστα διαθέτουν δικές τους κλινικές. Ο εμβολιασμός γίνεται μέσω των ταμείων, είτε σε αυτές τις κλινικές, είτε σε άλλα σημεία εμβολιασμού, επί επτά ημέρες την εβδομάδα. "Το σύστημα υγείας έχει επεκταθεί παντού, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε μικρό οικισμό υπάρχει μία κλινική" εξηγεί η Ντιάν Λεβίν, τμηματάρχης και η ίδια στον ασφαλιστικό οργανισμό Clalit. "Παράλληλα, υπάρχει μία κεντρικά οργανωμένη ψηφιακή διασύνδεση όλων των μονάδων, οι πάντες είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους".

Όπως και σε άλλες χώρες, έτσι και στο Ισραήλ δίνεται προτεραιότητα σε ηλικιωμένους, ευπαθείς ομάδες, αλλά επίσης σε γιατρούς και νοσηλευτές. Πάντως, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν ιστορίες και για πολύ νεότερους που κατάφεραν να πάρουν μία "υπεράριθμη" δόση του εμβολίου με την αιτιολογία ότι, αν δεν την έπαιρναν, θα εξασθενούσε η επίδρασή της.

DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.