Τι θα ισχύσει από αύριο στην αγορά!


Επίσημα στις «κόκκινες» περιοχές από αύριο Σάββατο η Αττική, όπου, όμως, τα καταστήματα ένδυσης και
υπόδησης, καθώς και τα βιβλιοπωλεία θα λειτουργούν, μέχρι νεωτέρας, με τη μέθοδο του «click inside», ενώ, ειδικά στη Μητροπολιτική Αττική, η απαγόρευση της κυκλοφορίας παραμένει ως έχει (από 21:00 έως 05:00), σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αλλά και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Η αλήθεια είναι ότι η επιστημονική κοινότητα υπήρξε διχασμένη τόσο αναφοριά με το άνοιγμα των σχολείων, όσο και με τη λειτουργία της αγοράς. Το (μόνο) βέβαιο είναι ότι η εστίαση προς το παρόν, και για τουλάχιστον έναν ακόμα μήνα, θα παραμείνει κλειστή, κάτι που φέρνει μια σειρά επαγγελματιών σε δεινή οικονομική θέση.

Όμως και το λιανεμπόριο βρίσκεται στο όριο της καταστροφής με τους παράγοντες να λένε ότι, εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή τα «λουκέτα» θα είναι πάρα πολλά, με οδυνηρά αποτελέσματα για την μικροοικονομία της χώρας και με τεράστια αύξηση στις ουρές του ΟΑΕΔ.

Όσον αφορά στην ενημέρωση αυτή καθαυτή, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, ξεκίνησε την τοποθέτησή της αναλύοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων 24 ωρών στην Ελλάδα. «Τα βλέμματα όλων μας μετακινήθηκαν από τη βόρεια Ελλάδα στην Αττική. Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε άνοδο των κρουσμάτων σε όλη την Αττική» είπε, κάνοντας λόγο για «εκτόξευση» της τάξης του 45%!

Περί τα 2.800 είναι τα ενεργά κρούσματα στην Αττική σήμερα, σύμφωνα με την καθηγήτρια, ενώ η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου αποτελεί πονοκέφαλο. «Ενοχλεί η μεγάλη διασπορά οριζόντια σε όλες τις περιοχές της Αττικής, καθώς και η αύξηση των κρουσμάτων στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της», επισήμανε, τονίζοντας πως  η πληρότητα απλών κλινών κορωνοϊού στο Λεκανοπέδιο ανέρχεται στο 43%, και η πληρότητα στις ΜΕΘ-COVID στο 61%.

«Εισηγηθήκαμε το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων σε όλη τη χώρα. Στις κόκκινες περιοχές, όπως είναι η Αττική, εισηγηθήκαμε το άνοιγμα μόνο των γυμνασίων», είπε, επισημαίνοντας πως οι μαθητές λυκείου θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

Να καθυστερήσουμε το τρίτο κύμα

«Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να καθυστερήσουμε το τρίτο κύμα. Σε καμιά περίπτωση δεν θα θέλαμε να δούμε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική. Τώρα είναι η ώρα που προέχει η πρόληψη», συνέχισε, προειδοποιώντας πως ο Φεβρουάριος, λόγω των καιρικών συνθηκών, θα είναι και ο πιο δύσκολος μήνας. «Ο χειμωνιάτικος καιρός αποτελεί την καλύτερη τροφή για την πανδημία», είπε.

«Όσοι έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν», τόνισε, επίσης, η κα Παπαευαγγέλου.

Κολχικίνη μόνο με συνταγή γιατρού

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως «η χρήση της κολχικίνης σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνεται με συνταγή γιατρού». «Στην Αττική, ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε σημεία σημαντικής αύξησης έως και 50% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα», είπε επίσης καθηγητής.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας αυτή τη στιγμή καθιστά απαραίτητη τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Ως εκ τούτου, από αύριο επανερχόμαστε στον χάρτη που θα έχει «Επίπεδο Α» επιτήρησης, με κίτρινο χρώμα και «Επίπεδο Β» αυξημένου κινδύνου, με κόκκινο χρώμα.

Και στα δύο επίπεδα ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 για τους γνωστούς 6 λόγους.
  • Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό στις επιχειρήσεις
  • Παραμένει η τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ

Ως έχει η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική, λόγω μητροπολιτικότητας

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός, από αύριο, Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί, τίθενται σε ισχύ τα εξής μέτρα για την περιφερειακή Ενότητα της Αττικής, πλην των νήσων:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, λόγω μητροπολιτικότητας, αυξημένου πληθυσμού και του δικτύου μαζικών μεταφορών.
  • Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, λειτουργούν δια ζώσης.
  • Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών. Και με τις αποστάσεις που προβλέπονται ήδη.
  • Λιανεμπόριο, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην των ΟΠΑΠ Play) λειτουργούν. Για τη μετάβαση, απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή αντίστοιχη έντυπη βεβαίωση.
  • Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης.
  • Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του. Επίσης, εντός των καταστημάτων επιτρέπεται 1 άτομα ανά 25τ.μ.
  • Η λειτουργία των καταστημάτων, γενικά, γίνεται με την μέθοδο του «click away», ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα βιβλιοπωλεία, ωστόσο, πλέον θα  λειτουργούν με τη μέθοδο του «click inside».

Στο «κόκκινο», επίπεδο Β, μπαίνουν από αύριο, στις 6 το πρωί, οι εξής περιοχές:

Η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ο δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ο δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ο δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας ο δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

Σε αυτό το (αυξημένου κινδύνου), θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. 
  • Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια εξακολουθούν να λειτουργούν με τηλεκπαίδευση)
  • Στους χώρους λατρείας επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.
  • Η λειτουργία των καταστημάτων με την μέθοδο του «click away», εκτός των καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και των βιβλιοπωλείων, που θα λειτουργούν με τη μέθοδο του «click inside».

«Είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε επιπλέον μέτρα, για να ανακόψουμε την πορεία της πανδημίας», τόνισε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκινώντας την τοποθέτησή του.

Στις «κίτρινες» περιοχές ανοίγουν και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ. Στις «κόκκινες» περιοχές επιστρέφει το «click away». Επιπλέον, στις «κόκκινες» περιοχές θα λειτουργούν, πλέον, με τη μέθοδο του «click inside» τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα βιβλιοπωλεία.

Σχόλια