Η Αίγυπτος επεκτείνει τη σύγκρουση με την Τουρκία στο Αφρικανικό Σαχέλ

Το Κάιρο έχει καταστήσει τη σύγκρουση εναντίον της Άγκυρας προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής, καθιστώντας όλες τις περιοχές ένα πιθανό πεδίο μάχης, ακόμη και την περιοχή της Αφρικής Σαχέλ, η οποία γενικά έχει αποκλειστεί από το επίκεντρο του αιγυπτιακού κράτους. 

Ο ιστότοπος της Intelligence Online πρόσθεσε ότι μετά τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, η Αίγυπτος κάνει τώρα το καλύτερο δυνατό για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη τουρκική επιρροή στην περιοχή Σαχέλ. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Κάιρο αποφάσισε να ενισχύσει την παρουσία της ειρηνευτικής μονάδας του στην Πολυδιάστατη Ολοκληρωμένη Αποστολή Σταθεροποίησης των Ηνωμένων Εθνών στο Μάλι (MINUSMA), εκτός από την παροχή πρακτικής εκπαίδευσης στις δυνάμεις της Ομάδας των Πέντε για την Κοινή Δύναμη του Σαχέλ (G5 Sahel ), που περιλαμβάνει τη Μαυριτανία, το Τσαντ, το Μάλι, τη Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα. 

Εκτός από τις προσπάθειές της να συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή, η Αίγυπτος προσπαθεί ανοιχτά να αντισταθμίσει την προσπάθεια της Τουρκίας να ενισχύσει την παρουσία της, ιδίως σε οικονομικό επίπεδο. Κατά συνέπεια, το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε απεσταλμένους στην περιοχή Σαχέλ από το Διεθνές Κέντρο για την επίλυση των συγκρούσεων, την διατήρηση της ειρήνης και την οικοδόμηση της ειρήνης (CCCPA) του Καΐρου. Το CCCPA ιδρύθηκε το 1994 και στοχεύει στην προώθηση των συμφερόντων εξωτερικής πολιτικής της Αιγύπτου στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Το κέντρο διευθύνεται από τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών Sameh Shoukry και λειτουργεί σε συντονισμό με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας καθώς και με τις υπηρεσίες πληροφοριών όπως η Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών, με επικεφαλής τον Abbas Kamel, ο οποίος διαδραματίζει άμεσο ρόλο στην εφαρμογή των  προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής της Αιγύπτου. Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Μαυριτανίας Μοχάμεντ Ολντ Γκαζουάνι στις 14 Δεκεμβρίου, ο Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι συζήτησε την παρουσία της Τουρκίας στην Αφρική.

Σχόλια